Knižní tipy

Jiří Kajínek v literatuře

Jiří Kajínek v literatuře
Jiří Kajínek byl jedním z nejznámějších vězňů v Česku. A přestože je již více než dva roky na svobodě, stále je okolo něj velice rušno. V minulosti o něm byl natočen celovečerní film a několik dokumentů, jeho příběh byl několikrát zvěčněn i v literatuře. Aktuálně přidal svůj příspěvek do knihy Jak se žije za zdmi Valdic od Petra Šámala.
Právě v tomto vězení totiž strávil Kajínek řadu dlouhých okamžiků, a proto se rozhodl přispět do této knihy i vlastní zpovědí. Dozvíte se z ní, jak se na podobném místě žije nebo lépe řečeno přežívá. Tento titul se dokonce i s autory dostal do programu letošního Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Přestože samotná ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová s jeho účastí nesouhlasí, rozhodla se nezasahovat do rozhodnutí nakladatelství Naše vojsko, u kterého Jak se žije za zdmi Valdic vychází.

V minulosti měl přitom Jiří Kajínek vystoupit i v rámci největšího českého literárního festivalu Svět knihy. Proti tomu se ovšem organizátoři festivalu tvrdě ohradili a jeho autogramiádu zakázali. „Kajínek může přijít na knižní veletrh jako běžný návštěvník, ale zabráníme jeho veřejné prezentaci, nebudu ho dětem představovat jako celebritu, seberu mu mikrofon, ohradíme prostor nakladatelství Naše vojsko, zabráním jeho veřejné prezentaci, nebo jim v krajním případě vypovíme smlouvu,“ pronesl před začátkem loňského ročníku festivalu sám jeho ředitel Radovan Auer. Autogramiáda se měla konat u jeho vlastní autobiografické knihy Můj život bez mříží, která popisovala jeho dětství, dospívání i následné začátky kriminální činnosti. Dočkala se dokonce i druhého vydání, doplněného o fotografii originálu milosti prezidenta republiky a fotografie pořízené na svobodě.

Rozhodně se však nejedná o jedinou knihu popisující jeho osud. V roce 2000 vyšla kratičká kniha Jiří Kajínek: vrah, nebo oběť? od Josefa Klímy a Janka Kroupy, která se snaží rozkrýt všechny podivné okolnosti okolo jeho obvinění z vraždy. O mnoho let později, konkrétně roku 2014, potom vychází titul Mého manžela nezastřelil Kajínek, kterou napsala sama vdova po zavražděném podnikateli Jandovi. Právě z jeho vraždy byl totiž Kajínek obviněn a usvědčen. Už podle názvu asi sami tušíte, že se jedná o velice třaskavou publikaci. Pokouší se totiž svým čtenářům vysvětlit, že celé to mohlo být trochu jinak. Jestli byl Jiří Kajínek opravdu vrahem nebo obětním beránkem už se dneska zřejmě nedozvíme. Z několika knih si ovšem můžete udělat svůj obrázek na jednoho z nejznámějších vězňů, který se momentálně úspěšně začlenil mezi ostatní obyvatele naší země.  

Štítky