Knižní novinky

David Hecl odpovídá v Anketě čtenáře Dobrých knih

David Hecl odpovídá v Anketě čtenáře Dobrých knih
David Hecl je pilot, bývalý kapitán největšího dopravního letadla Airbus A380. Narodil se v roce 1971 v Kyjově, studoval v Žilině, postupně pracoval u společností ČSA, Emi

Knížka, kterou máte nejraději?

Budu trochu sobec, jestli můžu. Jmenuje se Mluví k vám kapitán. Je to i moje knižní dítě, takže jinou teď ani radši mít nemůžu. A pak to jsou knížky, které souvisí s mou profesí. Skvělá je především ta s názvem Zázrak na řece Hudson. No a jestli jsem s nějakou knížkou strávil opravdu hodně času a otvíral ji opakovaně, je to ani ne tak knížka, jako spíš pořádná bichle. Tedy byla by, kdyby se vytiskla, existuje totiž jen elektronicky. Je to uživatelská příručka k Airbusu A380 a má 8122 stran.

Nejoblíbenější autor?

Zase musím… Co kdyby to četl? Martin Moravec. Nejen díky naší knížce, ale i díky té, kterou předtím napsal s neurochirurgem Vladimírem Benešem.

Kde si nejraději čtete?

Na terase pod slunečníkem, ráno při kávě či večer se sklenkou dobrého červeného vína.

Kdybyste dostal/a rok volna a mohl/a napsat knížku. O čem by byla?

Vlastně už se mi to povedlo, i když to bylo kvůli covidu volno spíš nechtěné. Právě s Martinem jsme napsali knížku, ve které odkrýváme pohled do zákulisí létání. A kdyby ten rok byl ještě jeden? Možná detektivku, zase z leteckého prostředí. Letadlo se odlepilo od země a v tom se ukázalo, že na palubě… Dál si to zatím nechám pro sebe.

Knížka, která někdy v životě změnila Vaše rozhodnutí? 

Z každé knížky, co jsem četl, jsem si něco vzal. Ale kdybych měl vybrat jednu, byla to spíš taková knížečka. Přinesl mi ji táta, byl v ní seznam vysokých škol a on mi ji, jistě náhodou, podal otevřenou na stránce s Vysokou školou dopravy a spojů v Žilině. Uplatnění uchazeče: pilot práškovacího letadla Čmelák.

Dětská knížka, na kterou nezapomenete?

Dodnes se mi vybavuje kniha Dášeňka čili život štěněte. Další by byla Honzíkova cesta, na kterou jsem si vzpomněl často, když jsem v neděli a taky vlakem jezdil z Kyjova do školy v Žilině. Jinak jsem jako kluk žádný velký čtenář nebyl, to se přiznám bez mučení.

Jaký máte sen (nejen knižní)?

Být zdravý, mít možnost být se svými blízkými a dělat to, co mě v životě nejvíc baví, tedy létat na dopravních letadlech.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky