Knižní tipy

Březnové čtení pro lockdownové dny

Březnové čtení pro lockdownové dny
Březen je měsícem knihy. A zejména v této obtížné době, kdy je kulturní scéna prakticky zastavena, může být zajímavé čtení jedním z mála druhů nezakázané zábavy. Máme pro vás tipy na celou řadu titulů, které vám mohou zpříjemnit blízké lockdownové dny.
Mezi nejoblíbenější žánry jednoznačně patří detektivky a thrillery, které vás strhnou svým napětím. Pro milovníky těchto knih pravidelně vychází velké množství zajímavých děl a nejinak tomu bude i v březnu. Můžete se těšit třeba na islandskou královnu severské krimi Yrsu Sigurdarđóttir a její Popravu. Jedná se o čtvrtý díl ze série Freyja & Huldar. Pod značkou Cosmopolis zase spatří světlo světa Dívka beze jména od Lisy Reganové.

Kniha Šest britského spisovatele Luca Veste svým dějem tak trochu připomíná legendární horor Tajemství loňského léta. Čtvrteční klub amatérských detektivů je oproti tomu klasičtější a poklidnější detektivkou od Richarda Osmana. Podstatně temnější potom bude Dům plný temnoty od D. M. Pulleyeho, který vychází u Mystery Press. A minout by vás neměl ani Heartstream Toma Pollocka, napínavý psychologický thriller o posedlosti, slávě a zradě.

Bohatá je i nabídka pro všechny fanoušky fantastiky. Vyjde například hodně očekávaný třetí díl série Smrtka od Neala Shustermana. V knize s názvem Zvon se konečně všechno rozuzlí a jak už fanoušci tohoto autora vědí, bude to smrtící jízda. Naopak prvním dílem nové série jsou Vládci popela Scotta Reintgena. V něm se dočkáte bojů a bitev nebo proslulého Dostihu.

Milovníci Stmívání si určitě vychutnají Půlnoční slunce, v němž Stephenie Meyerová vypráví příběh Stmívání Edwardovýma očima. Hodně očekávaná je i druhá kniha Spát v moři hvězd od Christophera Paoliniho, který se proslavil zejména svým legendárním Eragonem. A nebude chybět ani Percy Jackson a poslední díl série Apollónův pád od Ricka Riordana s podtitulem Neronova pevnost. A ještě je tu Cyberpunk, který si získal tisíce fanoušků zejména díky dlouho očekáváné videohře. Nyní vychází i v knižní podobě s překrásnou obálkou a originálním plakátem. Autorem je Andrzej Ziemianski.

Ženy určitě ocení i nějakou tu romantiku a erotiku. Třeba Zámek hříchu od Tiffany Reiszové, v němž najdete silné, neotřelé hlavní postavy a řadu záhad či zápletek s nečekaným vyústěním. Čajovna v Tokiu Julie Caplinové vás zase zavede do dalekých zemí, kde si můžete užít romantiku s šálkem lahodného čaje. Na motivy seriálu Bridgertonovi, který můžete sledovat na stanici Netflix, vychází kniha Julie Quinnové s podtitulem Vévoda a já. Zaručenou kvalitou potom bude Kravaťák, další díl série 44. kapitol od BB Easton. Jedná se již o 5. díl, který se nechal inspirovat jejím bouřlivým mládím.

I historie je pro mnohé přitažlivým tématem. V březnu vychází kniha jednoho z nejoblíbenějších autorů popisujících husitské dějiny Petra Čorneje, jehož Jan Žižka se stal obrovským bestsellerem. Titul s příhodným názvem Husitská revoluce popisuje kontext událostí, dobovou mentalitu, náboženské souvislosti, vojenskou strategii husitů a jejich protivníků i význam husitství pro české dějiny.

Krysí stezka líčí život prominentního nacisty Otty von Wächtera. Její autor Philippe Sands se při tvorbě tohoto díla seznámil s Horstem Wächterem, synem muže, který se nepřímo podílel na smrti jeho rodiny. Dítě na nástupišti sleduje konání jedné matky, která udělá vše pro to, aby zachránila svou dceru ze spárů nacistů. Autorkou je anglická spisovatelka Gill Thompson. Černobylské dívky Anne Blankmanové jsou o přátelství, které vzniká během strašlivé katastrofy na jaře roku 1986 nedaleko jaderné elektrárny Černobyl. A nakonec tu máme ještě další knihu Kena Folleta s názvem Večer a jitro. Bestsellery tohoto tvůrce Pilíře země, Na věky věků a Ohnivý sloup dokázaly oslovit miliony čtenářů na celém světě.

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na domácí scénu. V březnu se můžete těšit na titul s příznačným názvem Dva roky v hajzlu, který popisuje vzpomínky Lubomíra Větříška na základní vojenskou službu v dobách komunismu. Výjezdovka Davida Urbana zase přibližuje práci kriminalistů v terénu – bez příkras a filmového dramatizování. Hvězdopravec Martina Bečana je fantastickým románem na pomezí snové říše a reality. Nevidím ani tmu Aleše Palána je souborem několika rozhovorů s ženami, které vyprávějí o svých těžkých životních údělech. Z detektivního žánru si nenechte ujít další příběh drsňáka Larse, tentokrát s názvem Lars pod palbou. Nový případ zavede hlavního hrdinu spisovatele Daniela Grise až na tu špinavější stranu vězeňských mříží. Slyšet jeleny zpívat Františka Šmehlíka se odehrává v horské osadě v malebných Beskydech, kde je nalezena brutálně zavražděná dívka. Pro mladší čtenáře vyjdou legendární Rychlé šípy Jaroslava Foglara a souborné vydání jejich komiksových příhod od Jana Fischera.

A na závěr nesmíme zapomenout ani na jeden zajímavý životopis. Jmenuje se Mimochodem a hlavním hrdinou je slavný režisér Woody Allen. Jeho pohled na vlastní bouřlivé životní osudy samozřejmě nepostrádá ani humor. Přeložil Michael Žantovský.

Štítky