Knižní tipy

Babičky a dědečkové nejsou k zahození

Babičky a dědečkové nejsou k zahození
Když jsem byla malá a onemocněla jsem, na hlídání mě dostala babička. Ještě dnes si živě vybavuji, jak babička voněla po mentolových bonbonech a krémem na ruce. Celé dny trávila u okna s pletením v ruce a já ji fascinovaně pozorovala, co dokáže. Babička byla studnice vzpomínek. Prošla si válkou, jako sudetská Němka měla spoustu příběhů, ale na hodně věcí jsem se jí nezeptala. A dnes toho trpce lituji.
Teď jsem i já babička, i když mladá a nemám tolik příběhů, které bych mohla svému tříletému vnukovi vyprávět. Ale něco se přece jen najde, a miluji ten jeho pohled, když mi sedne na klín a zašeptá: Babičko, a proč… Babičky a dědečkové jsou důležitými členy rodiny - a nebudou tady pro nás věčně. Užívejme si proto vzájemných chvilek a snažme se být s nimi co nejvíce. Blíží se podzim, sychravé a deštivé počasí bude svádět k pobytu doma.  Čas jako dělaný na skvělou společenskou hru Babičko, dědečku… jak to tenkrát bylo? Spousta karet s retro obrázky, rodinná vyprávění, při kterých se spojí všechny věkové kategorie. Jak jinak vyznat lásku než slovy „mám tě rád“! A knížka Babičko, mám tě ráda, do které můžete sami zapsat vaše vyznání, to je krásný dárek.

Nemáte chuť sestavit si svůj rodokmen? Babička i dědeček vám s tím rádi pomůžou. Podívejte se na krásnou knihu Strom života naší rodiny a zapojte do pátrání i prarodiče.

Jistě vám neunikla kniha Babičko vyprávěj… Dobré knihy pro nás mají celý komplet, určený pro babičky, dědečky i maminku za zvýhodněnou cenu. Kniha vzpomínek, tvořená vaší babičkou, kterou rádi po letech otevřeme a zavzpomínáme si.

Kdysi jsem ráda četla povídkové knížky, které se jmenovaly Slepičí polévka pro duši. Objevila jsem jednu takovou s názvem Jaká matka, taková dcera. Příběhy o poutu mezi matkou a dcerou, vyprávěné s laskavostí, jemným humorem a láskou.

Vybrali jste si? Máte doma babičku, nebo dědečka, kteří mají čelo pokryté vráskami, třesou se jim ruce, ale svět u nich doma je naprosto v pořádku? Darujte jim knížku, kterou budete společně tvořit, nebo prostě jen tak, pro radost. Aby viděli, že je máte rádi. Já už bohužel nikoho takového nemám, ale ráda bych.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky