Knižní tipy

Romantický YA hit TikToku

Romantický YA hit TikToku
Hit TikToku Bezmocná (Powerless) je tu a přináší jednu z nejlepších romantických linek, co jsem kdy četla a zamilovala si.

Jedná o první díl z plánované trilogie plus minimálně jedna novela navíc. V tuto chvíli si lze pořídit novelu (Powerful) a druhý díl (Reckless) v anglickém jazyce. Třetí, závěrečný díl (Fearless) by na trhu měl být v dubnu 2025 a to v originále. Těšení na velké finále je velké, jelikož konec druhého dílu je opravdu, ale opravdu velmi k vzteku!

Království Ilya se vyznačuje výjimečným obyvatelstvem - Elitou. Elita je privilegovaná vrstva lidí disponujících speciálními schopnosti, které získali po přežití tzv. Moru. Kdo nemoc přežil, se buď stal Elitou (moc), nebo Obyčejným (bez moci), jinak samozřejmě zemřel. Král Obyčejné ze svého království vyhnal, kdo neodešel, je systematicky likvidován. Jedním z vyděděnců společnosti ukrývající před světem pravdu o své bezmocnosti je i Paedyn Gray. Pae se svou kamarádkou obývá krutou chudinskou čtvrt a vydává se za Elitu. Jednoho dne však zachrání mladého a pohledného cizince, aniž tuší, že se jedná o prince Kaie Azera. Za odměnu získá místo v tzv. Očistných zkouškách, brutální soutěži, která má manifestovat sílu Elit. Zda přežije surové zkoušky a mocné protivníky je ve hvězdách, vše ale zkomplikuje i samotný Kai, ke kterému začíná něco cítit. Pae je Obyčejná, což je samo o sobě velmi nebezpečné a pro ni i konečné.

Na úvod rovnou začnu „negativy“. Není to nic extra originálního, je to v mnoha směrech kopie Hunger Games, ale jelikož já HG naprosto miluji, nechť je autorce odpuštěno.

Po popisné stránce je kniha velmi živá a barvitá. Děj rychle odsýpá, má spád a gradaci, je plný akce, napětí, zvratů a tajemství. Občas je samozřejmě naprosto předvídatelný a nechybí ani klišé momenty. Vyprávěno je ze dvou pohledů, a to je další věc, která je moje srdcová – vždy mě baví, když čtu i okamžiky z pohledu mužného hrdiny – a zde Kai předčil všechna má očekávání. Jeho myšlenky? Top!

Autorčin styl psaní dokáže čtenáře vtáhnout do děje a dovolím si říci, že již nepustit. Co kapitola, to nové informace a šokující zvraty, které vás nutí číst dál. Svět včetně mapy je povedený, dobře vykreslený včetně základní historie, ale nečekejte žádné high fantasy včetně dokonalého worldbuilding, jedná se především o romantickou YA věc.

Co se týče zápletky, nehledejte nic mimořádného. Tajemství jsou celkem průhledná a jde je uhodnout, ale vzhledem k tomu, že snad nejde napsat nic, co už někdo nečetl, můžeme být rádi, když kniha funguje jako celek, a hlavně čtenáře baví, i když v ní vidí „xy“ jiných. Magické schopnosti, jaké mají lidé v příběhu včetně jejich pojmenování, mě bavilo. Dále i samotné Zkoušky stály za to.

Romantická linie se dá definovat jako hate to love, enemies to lovers. Tohle je moje nejoblíbenější tropes. Zde se jedná o pomalou, postupně se rozvíjející romantiku, ve které nejde o sex. Hrdinové mají naprosto dokonalou chemii mezi sebou a jiskří to mezi nimi, až z toho přechází zrak. Perfektní škádlení s bravurně zvládnutými dialogy, které oplývají vtipem. Navíc Kai je ten typ hrdiny, který se v dnešní literatuře objevuje víc a víc - on je ten, kdo ji chce a přiznává své city, ona je ta, co se brání a zapírá - takže slečna nepřístupná a zamilovaný „temný“ kluk. Autorka dokázala velmi barvitě popisovat celkem nevinné doteky, při kterých se tajil dech a to nejen ústřední dvojici. Na to, že to nebylo „nic“, to bylo neuvěřitelně žhavé.

Pae a Kai jsou perfektní dvojice, která splňovala vše, co známe - drzá, svéhlavá, velmi svá, upřímná, odvážná hrdinka a hrdina, který nosí nekonečně mnoho masek. Po dlouhé době mohu říci, že mě bavili oba a ne jen jeden.

Suma sumárum - Bezmocnou vřele doporučuji všem, kteří mají rádi jiskřivou romantiku, vtipné a škádlivé dialogy nebo cokoliv, co souvisí s Hunger Games.

Autor Zuzana Malá
Image