Knižní tipy

Šach a mat

Šach a mat
Ali Hazelwood, italská autorka romantických komedií o ženách z akademických kruhů, si podmanila celý svět svojí bestsellerovou Hypotézou lásky nebo Hlavou plnou lásky. Nyní přichází se svým prvním young adult románem zaměřeným (nejen) na stolní hru ŠACHY! Máte rádi seriál Dámský gambit nebo jeho literární předlohu? Šach a mat budete naprosto milovat!

Hlavní hrdinka Mallory už šachy nehraje a nemíní s tím už nikdy, ale nikdy znovu začít. Svého snu se rozhodla vzdát ve prospěch (nejen) nemocné maminky, dvou mladších sester a práce, která ji sice nenaplňuje, ale něco málo jí vydělá, a to je to hlavní. Všechno se však změní ve chvíli, kdy podlehne naléhání své nejlepší kamarádky a rozhodně se zúčastnit charitativního šachového turnaje. A co se nestane! Náhodou porazí šachové mistra a číslo jedna v žebříčku top hráčů šachů na světě Nolana Sawyera. Nolan nechápe, co se stalo a je přímo fascinován svojí soupeřkou – kdo je ta dívka; odkud se vzala? Ještě víc než samotná prohra jej ale zajímá to, že má neodbytnou chuť se s ní znovu utkat. To ale není vůbec dobrý nápad, mnohem chytřejší by bylo přece vycouvat, tak co se to s ním proboha děje? Pro Mallory se toto vítězství stane (pouze) začátkem její cesty k peněžním výhrám, které tak moc potřebuje pro svoji rodinu. Brzy se však sama přesvědčí, že realita je úplně někde jinde – její konkurence umí být nelítostná, ale také přitažlivá… Velmi!

S čistým svědomím musím přiznat, že mě Ali H. dokázala opět uhranout. Myslím, že bych na knize nenašla nic, co by stálo za nějakou tu kritiku. Užila jsem si úplně všechno a nemohla jsem přestat číst, a to doslova – četla jsem na každém kroku.

 Těšit se můžete např. na:

  • jemnou romantiku a nevinné škádlení mezi hrdiny (sex si musíte domyslet, je to YA),
  • důraz na vážná témata, jako je pocit viny, zodpovědnost za rodinu a její situaci, zakořeněný útěk před bolestí a zklamáním, přátelství/láska a odcizení od svého milovaného, uzavření se do sebe, neschopnost říct si o pomoc svému okolí, toxické odmítání upřednostnit sebe samu a svoje sny a zájmy apod.,
  • vtípky/humor, který osvěží tísnivější děj (není to klasická Aliina romantická komedie),
  • důraz na hlavní hrdinku a její vývoj včetně jejích myšlenkových pochodů, chování, činů a emocí,
  • nejrůznější narážky a odkazy na filmy, seriály či knihy,
  • postavení žen ve světě šachu jako sportu, kde výrazně dominují muži,
  • prostředí fascinující hry a sexy mozků. 

Toto nerdské čtení stojí za všechny vaše peníze – takže šup do nejbližšího knihkupectví. Šach a mat patří do každé rodiny ke čtení (a rozplývání se nad krásnou ořízkou) – a to pro všechny generace!

Autor Zuzana Malá
Image