Knižní tipy

O životě fotbalistů s humorem i vášní

O životě fotbalistů s humorem i vášní
Jak být fotbalistou... a nezbláznit se je zábavná kniha o životě čutálistů, kteří se dostali na tu nejvyšší úroveň. Autorem je navíc jeden z nich – bývalý hráč Liverpoolu nebo Spurs.

Každý malý kluk, který v mládí rád kope do míče, sní o kariéře ve velkém klubu. Nebude nic dělat, jen hrát fotbal. A za to brát pěknou sumičku peněz. Tak jednoduché to ovšem ani zdaleka není, což dokazuje i tato kniha.

Jejím autorem je anglický fotbalista Peter Crouch, který se během své kariéry hodně stěhoval. Zahrál si za Tottenham Hotspur, Queens Park Rangers, Portsmouth, Aston Villu, Southampton, Liverpool či Stoke City a Burnley. Poznal tak spoustu dalších svých kolegů a díky tomu mohl vložit do tohoto spisu tolik zkušeností a poznatků.

Nutno podotknout, že je to trošku zvláštní kniha. Najdete v ní i popisy různých gólů a napínavých zápasů. To ovšem není její stěžejní linií. Soustředí se totiž zejména na věci v pozadí, o nichž zřejmě většina z vás neměla ani potuchy.

Peter Crouch se rozhodl zavést vás do šaten fotbalistů, nechá vás projet jejich auty, ukáže vám, do čeho se oblékají. Poslechnete si s ním jeho oblíbenou hudbu, povyrazíte si v klubech, navštívíte hotely a dočkáte se i nadávek.

Nevyhledává ovšem nudné situace a lidi. Soustředí se především na ty výstřednější, vypichuje momenty někdy až lehce bizarní. Prostě ukazuje trochu extrémnější případy. Jeho příklady nelze brát jako pravidlo, které platí pro všechny fotbalisty.

Často jsou jeho popisy zážitků a skutečností velice vtipné. Fotbalisti prostě nejsou úplně normální lidi. Někdy vám ovšem mohou přijít i naopak smutné. Ve sportu obecně je prostě velká porce emocí, a to prakticky ve všech jeho součástech.

Slovo spojené s mnoha fotbalisty je extravagance. A ta vás vlastně provede celým příběhem. Od šílených účesů až po výstřední chování. Dočkáte se ovšem i „fotbalovějších“ témat. Poznáte ty nejlepší hlavičkáře, brankáře a zažijete Ligu mistrů či FA Cup.

Autor píše vše velice atraktivním stylem. Blázni do fotbalu se s ním v podstatě nebudou ani chvíli nudit. Ale knihu Jak být fotbalistou... a nezbláznit se bych s klidným svědomím doporučil i lidem, kteří se třeba o tento sport zajímají o něco méně. Dostanou se do světa, který pro ně bude tak trochu sci-fi, ale určitě je mnoho skutečností zaujme. Ať už jste tedy milovníky aut, módy či dalších věcí, najdete si tu to svoje.

V mnohém je tohle (jak už název napovídá) taková příručka pro mladé fotbalisty, které čeká velká kariéra. I když je určená spíše pro anglické kluky, třeba si z ní něco mohou odnést i našinci. Důležitým pojmem je tu i úcta ke starším a zkušenějším spoluhráčům nebo trenérům. Nebo celkově k nějakým zvyklostem, které jsou v každém týmu.

Peter Crouch mě svým vyprávěním hodně pobavil, ale zároveň i poučil o tom, jak to ve světě velkého fotbalu chodí. Že to není jen zábava nebo nějaké poflakování. Vlastně je v mnohém tato profese ještě složitější než ty ostatní. Musíte jí totiž přizpůsobit celý svůj život, čtyřiadvacet hodin denně. Potom se vám ovšem odmění. Stejně jako autorovi této knihy.