Knižní tipy

Agatha Christie – Tajuplná žena

Agatha Christie – Tajuplná žena
Máte ve svém okolí někoho, kdo má rád životopisy slavných osobností? Je to někdo, kdo miluje detektivky a napínavé příběhy? Někdo, kdo patří k fanouškům slavné autorky Agathy Christie? Pokud jste alespoň jednou přikývli, máme pro vás jeden skvělý tip od Lucy Worsleyové!

Agathu Christie vám snad ani nemusím představovat. V (nejen) knižním světě není skloňovanějšího jména, než právě toho jejího. Slavná spisovatelka, ale také badatelka a archeoložka prožila nesmírně bohatý život, který by ji mohl leckdo závidět. Stvořila snad nejslavnějšího detektiva na světe – Hercula Poirota – a slečnu Marplovou. Přesto toho o ní moc nevíme.

Studovala hudbu ve Francii, zajímala se o moderní psychologii, za první světové války působila jako zdravotní sestra a kromě psaní se věnovala své velké vášni – archeologii. Nyní vychází kniha Lucy Worsley, která nám představuje slavnou Agathu Christie ve zcela jiném světle, díky přístupu k soukromé korespondenci a jiným dokumentům vztahujícím se k životu slavné spisovatelky. Fanoušky slavné autorky tak mají možnost nahlédnout do neobyčejného života ženy, která nás stále nepřestává překvapovat a fascinovat. Ponořte se do stránek a nechte se vtáhnout do života jedné z nejslavnějších autorek své doby.

„Agatha Christie. Žena, která napsala dvacáté století.“

Já osobně se řadím k velkým fanynkám Agathy Christie, proto, když jsem se dozvěděla, že má vyjít její biografie, a navíc z pera mé oblíbené autorky Lucy Worsley (od níž jsem už četla Královnu Viktorii a Jane Austenovou), nemohla jsem se dočkat, až se začtu. Zklamaná jsem rozhodně nebyla.

Musím uznat, že ačkoliv jsem si před čtením myslela, že Agathu znám víc než dobře, mýlila jsem se. Spoustu věcí jsem nevěděla (například autorčin velký zájem v psychologii, který se koneckonců více než často promítá do jejích příběhů).

Myslím, že právě tato kniha je perfektním tipem na narozeninový dárek. Nešlápnete vedle, když někoho obdarujete biografií této velké spisovatelky, jejíž díla neustále vycházejí v nových a nových vydáních a které stále nepřestávají fanoušky detektivních příběhů fascinovat. Na velké popularitě Agathy Christie přidávají rovněž filmová zpracování, která se podle jejích knižních předloh natáčejí.

Kniha je poměrně obsáhlá, ale čte se snadno. Myslím, že je to podrobná sonda do života autorky, která procestovala svět, zažila mnohé přelomové události a ještě stihla vytvořit tolik úžasných děl, které se dodnes ve velkém čtou.

Za mě má kniha velké doporučení.

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."