Knižní tipy

Květnové tipy (nejen) pro muže

Květnové tipy (nejen) pro muže
Květen je skoro za námi, knihy v tomto měsíci vydané tu s námi ovšem zůstávají. Pojďte se podívat na několik zajímavých titulů zejména pro muže, které se nedávno objevily na knižních pultech.  

A začneme hned u jednoho z nejpopulárnějších autorů severské krimi Joa Nesbøho. Tentokrát nepřichází s dalším případem Harryho Hola, ale samostatným thrillerem s hororovými prvky s názvem Noční dům. Jedná se tak o něco trochu jiného, než jsme u tohoto tvůrce zvyklí. Anotace zní lehce bizarně. Čtrnáctiletý Richard přemluví spolužáka Toma, aby někomu zavolal, ale sluchátko ho sežere. Trochu přehnané, asi si řeknete. Ale zároveň z popisu knihy tak nějak vyplývá, že za událostmi stojí daleko větší tajemství. A to mě určitě láká.

S dalším thrillerem přichází i jeden z lídrů společnosti Grada Robert Bryndza. Jedná se o návrat šéfinspektorky Eriky Fosterové, která řeší smrt nahého a svázaného politika. Později se navíc objeví i mrtvá fotbalová hvězda, takže to vypadá na hodně zajímavý případ. Bryndza mě ještě žádnou svou knihou nezklamal. Vždy se u něj dočkám vrchovaté porce napětí a skvělého příběhu, který mě nenechá vydechnout. Erika Fosterová navíc patří k už již ověřeným postavám. Anděl smrti tak rozhodně bude další jeho hitovkou.

Na půdu hororu se vydáme s mistrem tohoto oboru Stephenem Kingem. Vrací se přitom s Holly Gibneyovou, postavou, kterou můžete znát z knih Pan Mercedes, Právo nálezce nebo Outsider. Připravte se na další mrazivé dílo muže, který stojí za knihami TO, Řbitov zvířátek nebo Carrie. Tentokrát budete mít možnost se seznámit s manžely osmdesátníky, kteří skrývají jedno velké tajemství. Jakou má spojitost se zmizením Bonnie Dahlové? No vypadá to na hodně vypečené seniory.

Všude samí lháři je další příběh od skvělé autorky thrillerů Shari Lapeny. V její nejnověji česky přeložené knize se vypravíte do městečka Stanhope, které je na první pohled vlastně poklidným přístavem. Ovšem jenom do doby, než se tu ztratí devítiletá holčička, dcera místního lékaře. Okolo jejího otce, ale i další lidí se navíc začnou objevovat znepokojivé informace a spekulace, které rozvíří vody tohoto pokojného místa. No to vypadá hodně zajímavě.

Zbroj světla od Kenna Folletta je potom dalším dílem velkolepé ságy Pilíře země. Po Pilířích země, Na věky věků, Ohnivém sloupu či Večeru a jitro se můžete opět vydat na další velkolepou pouť, která vás vrátí v čase do období napoleonských válek a průmyslové revoluce. Opět se ocitnete na bojišti mezi soucitem a chamtivostí, láskou a nenávistí, pokrokem a tradicí. Pomocí postav budete poznávat danou éru a události, které otřásli světem 19. století.

Na pole fantastiky se naopak můžete vydat s Borisem Kochem a jeho Zaříkávačem draků. Poznáte v něm Řád dračích rytířů, do něhož se chce dostat i patnáctiletý sirotek Ben. Po zločinu v jeho vesnici na něj padne podezření a musí se tak dát na útěk. Právě na něm se seznámí s obrovským drakem, se kterým se vydá na nebezpečnou misi. Takže prostě něco pro milovníky Eragona nebo nedávno vydaného Čtvrtého křídla. Už na obálce vás ke čtení láká krásná dračí hlava.

Jak být fotbalistou... a nezbláznit se není jen kniha o fotbale. Anotace totiž slibuje i hodně humoru, který mnohým v dnešní době tak chybí. Možná se s knihou nenaučíte tu nejlepší kličku nebo přihrávku, ale čeká vás pohled do šaten či sprch týmu, jízda v klubovém autobuse a další soukromé radosti i neřesti z pohledu bývalého profesionálního hráče. Peter Crouch si zahrál v mnoha klubech Premier League od Liverpoolu, Tottenhamu či Aston Villy až po Stoke nebo Burnley. Rozhodně tak má o čem vyprávět. Nebude vás ovšem nudit dlouhými popisy, ale pobaví vtipnými zážitky a zkušenostmi.

Tento rok je jednou z nejvýznamnějších sportovních událostí jednoznačně Mistrovství světa v hokeji. Není tak divu, že u této příležitosti vyjde i nějaká ta knížka z daného sportovního prostředí. Hokejovník - 66 nejslavnějších hokejistů a co o nich vědět, jak už samotný název napovídá, seznamuje čtenáře se známými hokejovými star a nabízí k nim i pro někoho možná nečekaná fakta. Víte, co to je v hokeji semafor nebo motýlí styl? Jak se Wayne Gretzky stal nejlepším hokejistou všech dob? Nebo co je to Pasta88 a komu se přezdívá Kapr? To všechno a mnohem více se dozvíte v této poutavé knize.

A nakonec tu máme jednu romantiku. Jasně, říkal jsem na začátku, že tipy jsou hlavně pro muže. Ale proč by i nějaký drsný chlap nemohl být romantik? Na ledě od Hannah Grace navíc rovněž nabízí hokejové prostředí. A zároveň tak trochu provařenou zápletku – hokejová hvězda vymění povolání a začne se věnovat krasobruslení. No a samozřejmě je tu jedna krasobruslařku, která hokejisty nemá ráda. Ale víte, jak to chodí. Zápletka je možná trochu předvídatelná, ale to mi vůbec nevadí. Dokáže totiž pohladit u srdíčka a nabídnout další příjemnou oddechovku pro milovníky tohoto žánru.

Jako bonus ještě přidávám dlouho očekávanou knihu psychoterapeuta Honzy Vojtka Prostě vztahy, kde autor pojednává o vztazích a rozličných poutech z širší, pro někoho možná překvapivé perspektivy.