Knižní tipy

2 hodiny přírody, prosím

2 hodiny přírody, prosím
Už od nepaměti se snažíme najít elixír dlouhověkosti. Vědci, lékaři, alchymisty i šamany věnujícím se tomuto tématu se to v knihách jenom hemží. Člověk má rád zkratky, a tak věří, že se jim to opravdu jednou podaří. Podle posledních výzkumů to ale vypadá, že recept na tento lektvar už dávno existuje a jednotlivé ingredience na něj máme všichni na dosah ruky.

Otázka zdraví je mozaikou dobrého. Asi vás tedy nepřekvapí, že základem zdravého bytí je kvalitní palivo: pestrý jídelníček, vydatný spánek a pohyb. Lidské tělo je totiž naprogramováno na pohyb a funguje správně jenom tehdy, když se pravidelně hýbe, nejlépe venku. Netřeba však ujít desítky kilometrů, samotné bytí v přírodním chrámu dělá zázraky. Podle studií už samotný pohled do přírody, byť jen z okna, pomáhá nastartovat hojivé procesy, což dokázal v 80. letech na nemocničních pacientech švédský vědec Roger Ulrich. Zelená barva působí na lidskou duši blahodárně, uklidňuje, přináší pocit jistoty a harmonie.

Vyrazíme-li pak do přírody na procházku nebo na výlet, náš organismus přímo jásá. Pěší turistika totiž neznamená jen pohyb, ale je to také čas strávený na denním světle a na čerstvém vzduchu, který je, věřte nevěřte, dokonce až 5x čistší než ten doma. Má vliv na snížení krevního tlaku, posiluje srdce a krevní oběh a pomáhá prohlubovat dýchání, je nabitý nepřeberným množstvím vůní měnících se podle ročního období i aktuálního počasí. Dobře známe vůni teplého jehličí v létě, tlejícího listí, omamných jarních květů či mokré půdy za deště... Navíc signály a přírodní látky, které si vyměňují rostliny, například terpeny ze stromů, primárně vylučované proti škůdcům, stimulují náš imunitní systém.

Čich však není jediným smyslem, který při pobytu venku ožívá. Bystří se sluch i zrak, zdokonaluje hmat. Díváme se do dálky, čímž cvičíme oči a nevědomky bojujeme proti krátkozrakosti. Cítíme teplo, zimu, vlhko, vnímáme prostor i běh času. Poznáváme nové. Učíme se. Čím více smyslů se nám daří najednou zaktivovat, tím více prožíváme přítomnost - jsme položeni do aktuálního tady a teď, hluboko za sebou zanecháváme smutky a starosti všedního dne. V porovnání s majestátní přírodou se nám možná budou zdát na chvilku o trochu menší a malichernější, možná nám i okysličený mozek poskytne odpověď na některou z tíživých otázek.

Výlety jsou úžasnou příležitostí strávit čas s dětmi, rodinou i přáteli. Hezké vzpomínky na společné zážitky vyvolávají hezké emoce a pomáhají utvářet zdravé mezilidské vztahy. Zkusme tedy dát pobytu venku se svými blízkými stejnou prioritu jako pracovním a společenským schůzkám a pečlivě plánujme. To, co je zapsané v diáři, totiž platí. Nebo ne? Spousta inspirace na výlety se ukrývá právě zde

P. S.: Naučíme-li děti chodit do přírody a respektovat ji, budou se do ní v dospělosti rádi vracet a budou ji chránit.

 

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.