Knižní recenze

Hitlerova biografie v komiksu: bizarně i politicky

Hitlerova biografie v komiksu: bizarně i politicky
Zajímáte se o dějiny, konkrétně o druhou světovou válku a její ústřední postavu Adolfa Hitlera? Potom by vás mohla zaujmout komiksová biografie tohoto diktátora z ruky japonského kreslíře a scenáristy Šigeru Mizukiho.

Kniha Hitler je vytvořená ve stylu mangy, musíte ji tedy číst odzadu dopředu a zprava doleva. Zároveň je v tomto případě pouze černobílá. Musím se přiznat, že nejsem zrovna čtenářem tohoto druhu komiksu. Na literárním poli navíc ani není zase tolik obdobných výtvorů na toto téma, takže se celkově jedná o poměrně specifickou záležitost.

Autor se na bezmála 300 stranách rozhodl popsat Hitlerův život počínaje jeho školními neúspěchy přes postupný příchod do politiky až po nechvalně proslulou část jeho života, během níž padly za oběť válce miliony obětí. Zejména ono politické a válečné dění zabírá nejvíce prostoru, nedostalo se tak místa pro jiná témata. Opomenuto je jeho dětství, rodina, řada dalších témat je zmíněna jen tak mimochodem. Kdyby totiž měla kniha obsáhnout úplně vše, musela by mít několikrát více stran.

Zároveň v ní ovšem nechybí to zásadní, co se okolo tohoto muže v nacistickém Německu dělo. Potkáte se i s mnohými dalšími postavami této éry dějin v čele s Mussolinim, Göringem, Röhmem a mnoha dalšími. Nechybějí ani dvě důležité ženy jeho života – neteř Geli a pozdější manželka vůdce Eva Braunová.

Kreslíř se rozhodl jít na celou poměrně citlivou záležitost trochu nestandardně. V mnoha ohledech působí celý komiks lehce bizarně, což napsala i sama překladatelka Anna Křivánková. Jednotlivé postavy působí vzhledově až trochu směšně, ale zároveň se podařilo do obsahu vložit i mnoho emocí.

Jinak to vlastně ani nejde. Během druhé světové války umíraly miliony lidí. Více než na samotné boje se ovšem jednotlivé části zaměřují na vládnutí a dobyvačnost Hitlera, na jeho rozhodnutí, emocionální scény... Celkově je to poměrně precizně zpracovaná biografie, na níž je znát velká práce se zdroji.

Ostatně autor se během přípravy a tvorby nechal vést nejen odbornými texty, ale z velké části i výpověďmi lidí, kteří Hitlera znali a pohybovali se v jeho okolí. Šigeru Mizuki byl sám během druhé světové války nasazen a minimálně částečně tak okusil její hrůzy.

Čtenáři se dočkají i posledních momentů diktátora, několika sebevražd, spálení těla a tím i ukončení jeho existence. Pomocí podobných knih, ale i mnoha různých dokumentů či dalších věci si ovšem budeme zvěrstva této války připomínat snad ještě dlouho. Zemřelí, ale ani hrdinové si totiž nezaslouží, aby byli zapomenuti.

Zároveň i ona osobnost Adolfa Hitlera, ač se stala ztělesněním ďábla na zemi, je nutná k připomenutí. Komiksová forma je na to sice méně tradiční, zároveň ale i určitým způsobem lehčeji stravitelná pro mnohé, zejména mladší čtenáře.

Šigeru Mizuki rozhodně zpracoval velice zajímavé dílo, v němž poznáme život AH zejména ze stránek politických, ale částečně i osobních. Pojal to svým stylem, na někoho to může působit až parodicky. Obsah a sdělení je ovšem jasné. Nic podobné se již nesmí opakovat, i když i současné době se line z východu zlo v podobě vládce Ruské federace. Snad bude brzy zastaveno a nezpůsobí už tolik bolesti a smrti jako v případě nacistického Německa.