Knižní novinky

Ve stínu královen

Ve stínu královen
Máte rádi historii? Patříte k fanouškům historických románů z doby tudorovské Anglie? Pak pro vás máme jeden skvělý tip! Vyšla novinka britské autorky Alison Weirové o lidech, kteří stáli ve stínu manželek Jindřicha VIII. - tudorovských královen.

Osud Jindřicha VIII. a jeho šesti manželek (Kateřiny Aragonské, Anny Boleynové, Jany Seymourové, Anny Klevské, Kateřiny Howardové a Kateřiny Parrové) jsou všeobecně známé. Všem výše uvedeným osobnostem věnovala Alison Weirová širší pozornost v dřívějších ucelených publikacích. Tato kniha doplňuje již vydané knihy a soustřeďuje se na osudy lidí, kteří stáli v pozadí všeho dění, ale i tak svými činy výrazně ovlivňovali dění a důležité události tudorovského dvora. Pojďme společně s autorkou nahlédnout do života a doby oněch lidí, kteří milovali i nenáviděli, stejně jako pomáhali a zrazovali…

Každou manželku Jindřicha VIII. postihl jiný (převážně nepříznivý) osud. Kdo ale byli ti, kteří jim stáli po boku ve vypjatých chvílích, v dobách slávy i smutku? Poznejte lidi z nižších vrstev, kteří v zákulisí všeho dění nepatrně pomyslně tahali za nitky… 

Za každým králem stojí královna, za každou pak celý dvůr.“

Soubor třinácti povídek je psán velmi svižným tempem, jak je ostatně u autorky dobrým zvykem. Beletristické zpracování, kde jsou skryty skutečné historické osobnosti i přelomové události, autorce neskutečně moc vyhovuje a odráží se to i na celkovém dojmu knihy. Jednotlivé kapitoly jsou psány v první osobě, jako kdyby je skutečně vyprávěli hlavní hrdinové. Čtenář se tak dokáže lépe vcítit nejen do doby vyprávění, ale především do konkrétní osoby.

Pokud se řadíte k fanouškům anglické literatury, historických románů či historie samotné, určitě se vám bude tato kniha moc líbit. Já osobně ji hodnotím velice kladně a moc ráda bych ji všem doporučila - hezky doplňuje již vydané knihy z prostředí tudorovského dvora. Kromě samotného příběhu, stylu psaní a autorčina zájmu o dějiny oceňuji rovněž krásnou vazbu knihy a obálku, která se v knihovně krásně vyjímá.

Těším se, až v budoucnu vyjdou další díla této oblíbené autorky, která je na anglickou historii tou nejpovolanější. 

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."