Knižní tipy

Tipy na literární dárky pro muže

Tipy na literární dárky pro muže
Vánoce jsou za dveřmi, stále ovšem ještě máte čas koupit své mužské polovičce nějakou tu vhodnou knihu. Máme pro vás deset tipů na tituly, v nichž nechybí napětí, strach, ale ani nostalgie, trocha té fantastiky, anebo vyprávění o hře s kulatým nesmyslem.

A začneme hned mistrem hororu Stephnem Kingem, který v letošním roce oslavil krásné 76. narozeniny. Cyklus vlkodlaka je jeho nejnověji přeložený příběh, i když je to taková jednohubka. Počet stran se zastavil na 136, přesto na nich okusíte dostatečně hutnou atmosféru a pocit strachu. Jak už název knihy napovídá, vypráví o netvorovi, jehož hlad nejde ukojit. A pozor, uvnitř jsou i krásné ilustrace.

U hororu zůstaneme, ale ještě trochu přiostříme. Přesuneme se na Slovensko, kde je jedním z pánů tohoto žánru tajemný muž Mark E. Pocha. Temná epocha nabízí výběr z jeho hororových povídek napříč kariérou od jejího počátku až po současnost. Můžete se těšit na opravdu drsné, ale i sarkastické texty. Nechybí ani 4 ještě nepublikované povídky. Sborník je navíc speciální tím, že v něm autor oznamuje svůj umělecký konec. Ale víte, jak to chodí…

Přesuneme se do vod detektivky a thrilleru. U nás hodně oblíbený autor Robert Bryndza přišel před nedávnem se svým prvním psychologickým thrillerem. Je to něco trochu jiného než série Erikou Fosterovou nebo Kate Marshallovou. Dočkáte se ovšem dostatečné porce napětí a boje o záchranu života. Na pozadí příběhu se navíc skrývá tajemství, jehož odhalení změní Maggie celý život. Jestli přežije.

Přesuneme se na Island, jemuž v krimi jednoznačně vládne Yrsa Sigurdardóttir. Nová série této úspěšné autorky přichází s prvním dílem Není úniku. V něm na vás čekají dvě časové linie. Zatímco v jedné už na začátku zjistíte, že se na odlehlém statku stala brutální několikanásobná vražda, v druhé se vrátíte zpět do minulosti a zjistíte, co k ní vedlo. Nakonec je to vlastně docela emotivní kniha, protože mezi oběťmi jsou i děti.

Tuto část uzavřeme detektivkou Až najdu klíč. Napsala ji manželská dvojice pod pseudonymem Alex Ahndoril. To vám možná nic neřekne, ale Lars Kepler už zná daleko více lidí. Jedná se přitom o stejné lidi. Manželé Ahndorilovi se rozhodli vydat knihu pod novým pseudonymem, přesto vás opět čeká velice kvalitní záležitost. Seznámíte se v ní se soukromou vyšetřovatelkou Julií Starkovou, která bude řešit případ jednoho zločinu a výpadku paměti kvůli alkoholu.

A nyní už je čas na fantasy. Vyvrhel je rovněž prvním dílem nové série od zkušeného autora žánru Anthonyho Ryana. V této epické záležitosti budete svědky jedné zrady, která Alwynovi vyrůstajícímu mezi zbojníky obrátí život naruby. Nebude tu chybět velká válka, ale i temné síly lidské či nadpřirozené.

Z českých luhů a hájů zase vyrážejí do boje Koniáš a Bakly. Tito dva hrdinové se už stali legendami, takže jejich příběh s podtitulem Mrtví muži určitě naláká všechny fanoušky domácí fantastiky. Spojení těchto dvou mužů v jednom titulu je prostě splněný sen. Nakonec se sice nepotkají, což možná někoho zklame, přesto tenhle kousek musí mít váš manžel ve své knihovničce.

Abychom nezapomněli ani na historii. Oceňovaný autor nejen husitské literatury Petr Čornej se tentokrát vydává za Husity na Žižkově. Líčí barvitý příběh kulturních, sociálních, stavebních, politických i ideologických proměn Žižkova. Podtitul „Pomíjivá paměť pražské periferie“ potom mluví za vše. Obdiv k husitům je na tomto titulu znát.

Jestliže jste vyrůstali v devadesátkách, určitě vás neminul seriál Přátelé. Jeden z jeho hlavních představitelů Matthew Perry před nedávnem za tragických okolností zemřel. Zůstaly po něm vzpomínky na náročný život plný úskalí, ale především jeden z nejzábavnějších seriálů vůbec. Pojďte poznat tohoto muže v otevřeném, vtipném, nesmlouvavě upřímném a mnohé odhalujícím životopise.

Na závěr tu mám něco pro fanoušky fotbalu. Jestliže máte za partnera Sparťana, za tenhle dárek vám bude líbat nohy. Oficiální publikace AC Sparta Praha ke 130. výročí založení dostala název Národ Sparta a nabízí zpovědi 130 Sparťanů, od klubových legend až po fanoušky. Autorem je novinář a bývalý zaměstnanec klubu Lukáš Pečeně. Přichystány jsou příběhy ze zákulisí klubu, historky i těžké životní osudy.