Knižní recenze

Sudetenland rozdmýchá vražda i dávné spory

Sudetenland rozdmýchá vražda i dávné spory
Leoš Kyša alias František Kotleta přichází s další knihou. Tentokrát však podstatně rozdílnou od jeho klasičtějších akčních fantasy. Vítejte v Sudetenlandu.

Autor se tentokrát rozhodl vyslat své čtenáře do alternativní historické podoby posametového Československa. Co kdyby nedošlo po druhé světové válce k odsunu Němců ze sudetských oblastí? Příběh vlastně začíná vraždou bývalého inspektora Gestapa. V oblasti, kde se nachází mnoho Čechů i Němců stále vzpomínajících na dávné křivdy. Němci v pohraničí se začnou hlásit o svá práva, jinde se obávají návratu komunismu. Celá situace se začíná vymykat z rukou.

Tento román byl mnohem více než detektivkou napsán jako zamyšlení se nad tématem rasové nenávisti, která v Kyšově světě panuje mezi Čechy, Sudetskými Němci a Romy. Budete tu svědky slovních i fyzických útoků mezi jednotlivými kategoriemi. Zároveň se ovšem před vašimi zraky bude rozvíjet i detektivní příběh, v němž se novinář za pomoci své nové známé snaží odhalit pravdu.

Musím přiznat, že ona postava jistého novináře Daniela Lichkeho mě velice zaujala. Není zřejmě náhoda, že si u něj tvůrce vybral právě toto povolání, sám byl dlouhá léta novinářem. Ústřední hrdina tohoto příběhu vlastně spíše tak náhodou vpadne do událostí na Bruntálsku, kde bude probíhat vyřizování dávných sporů.

Chvílemi mi přijde až nesmělý, i když někdy drze využívá svého postavení novináře. Několikrát udělá chrabrý skutek, i když mu kvůli tomu „upraví ciferník“. Proběhne okolo něj i jistá romantická linka. A nakonec je to i docela slušný amatérský detektiv. Ale nečekejte žádnou detektivku jako od Agathy Christie.

Ona historická část mě ovšem rovněž bavila. Atmosféra v Sudetech po druhé světové válce byla vždy velkým tématem a tato alternativní historie tak přichází s velice zajímavým zamyšlením, jak by to mohlo dopadnout. Zároveň je na ní znát i velká znalost místní historie. Většina historek, příběhů a dějinných události se prý skutečně stala, což dodává celé věci na ještě větší atraktivitě.

Líbilo se mi odkrývání nacistické historie některých přítomných nebo objevování se věcí z dané doby. Je v tom i dost politiky, kterou osobně moc nevyhledávám, ale v tomto případě mi nevadila. Tak nějak k obsahu patří a nezabíhá do přílišných detailů.

Otázkou samozřejmě je, jak bude fungovat na skalní fanoušky Františka Kotlety. Věřím, že značná část z nich si ji pořídí (stejně jako všechny jeho knihy) a někoho to prostě bude bavit méně. Asi nejde tedy čekat pouze kladná hodnocení. Ale to už je riziko podobných kroků, kdy spisovatel vystoupí ze své ulity a pustí se do něčeho zcela odlišného.

Mne Sudetenland bavil a jeho čtení jsem si užil. Mám vlastně moc rád kombinaci mých dvou oblíbených žánrů detektivky a historické literatury. V tomto případě navíc šmrncnuté Kyšovou chemií. A ta obálka s nacistickou dýkou a krajinou v pozadí vás prostě dostane už v knihkupectví.