Knižní tipy

Když Jack Rozparovač potká Doriana Graye

Když Jack Rozparovač potká Doriana Graye
Myra Whitlocková má neobyčejný dar. Díky svým malířským dovednostem dokáže měnit lidskou podobu. Její život se změní v den, kdy ji guvernérova žena požádá, aby jí pomohla vzkřísit syna Willa, který tragicky zemřel. Avšak má to háček. Možná, že Willova smrt nebyla jen pouhou náhodou… Ale chladnokrevnou vraždou. Dokáže Myra záhadu vyřešit? A jaké nebezpečí tam na ni venku čeká…?

Stejně tak, jako je pestrá paleta naší hlavní hrdinky, jsem po přečtení schopna říct, že pro nás autorka přichystala i stejně barvitý děj. Fantasy s příměsí krimi a špetkou tajemna? Tenhle příběh mi zkrátka učaroval.

Učarovala mi taktéž magie, která v ději figuruje, jelikož jsem se v literatuře zatím s ničím podobným nesetkala. Díky zajímavému magickému systému, založenému primárně na umění, jsem se do díla začetla velmi rychle a přelouskala jej za jedno deštivé odpoledne. Přestože zde nalezneme tematiku malířství, jsou však Falešné růže temnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Děj plyne pomalu a doprovází jej ponurá, gotická, místy snad až hororová atmosféra, přičemž i motivy vybočují z žánru klasické Young Adult fantasy, který bychom od knihy přirozeně očekávali. Co všechno tedy v příběhu najdeme? Olsonová se nebojí nakousnout téma psychických i fyzických onemocnění, smrti, násilí, týrání, ale také náboženství, sociálních rolí, postavení ve společnosti či chudoby.

V příběhu najdeme i romantiku, která se mi však zdála polovičatá a popravdě tam vůbec být nemusela. Mnohem zajímavější pro mě byl sourozenecký vztah mezi Myrou a její nemocnou sestrou, který byl vykreslený opravdu krásně.

Podtrženo sečteno: v této knize najdete hlavní hrdinku se zajímavou a originální magií, trochu pomalejší příběh zasazený do temného viktoriánského prostředí, napínavou detektivní zápletku, skvěle vykreslené sourozenecké vztahy a taky nějakou tu romantiku. Za malou výtku by se dala považovat uspěchanost. Velmi originální fungování světa a magie se čtenáři občas může jevit trochu nedotaženě.

Přestože jsou Falešné růže autorčinou „českou prvotinou“, v zahraničí se jedná již o její druhou knihu. A já po přečtení mohu s klidem na duši říct, že jsem velmi zvědavá, co dalšího si pro nás Jessica Olsonová přichystá.