Knižní tipy

7 nejzajímavějších pohádkových retellingů

7 nejzajímavějších pohádkových retellingů
Máte rádi pohádky? A co takhle retellingy? V tomto článku jsme si pro vás připravili tipy na 7 nejzajímavějších převyprávění okouzlujících příběhů, které si zaručeně zamilujete!

Zlatá – Marissa Meyer (Rampelník)

Mlynářova dcera Serilda má neobvyklý dar: spřádat uhrančivé příběhy, ve kterých zdánlivě není ani špetka pravdy. Její život se však obrátí naruby, když jednoho dne dostane od Krále duchů nesplnitelný úkol. Zoufalá dívka bezděčně přivolá zvláštního chlapce. Avšak za magii se vždycky platí. A cena neúspěchu je obzvlášť krutá. Hororová adaptace světoznámé pohádky v podání královny retellingů vás vtáhne do děje opředeného nejedním tajemstvím…

Nevlastní sestra – Jennifer Donnelly (Popelka – z pohledu nevlastní sestry)

Isabelle by měla být navždy šťastná – princovu lásku má na dosah ruky. Až na to, že ona není ta krasavice, která na plese ztratila střevíček. Je tuctovou nevlastní sestrou, která si usekla prsty na noze, aby se do botky vešla. Když princ odhalí její podvod, s hanbou ji vyžene. Isabelle se ale nevzdá a neskloní hlavu před světem vážícím si pouze krásy. Naopak. Rozhodne se všem ukázat, že je v ní mnohem víc, než si všichni myslí. Tento příběh plný surových emocí v sobě skrývá nejen krásné metafory a myšlenky, ale také mnoho důležitých poselství.

Zakázané přání – Jessica Khoury (Aladin)

Ona je nejmocnější džinka ze všech. On je chlapec z ulice. A jejich láska? Pouto tak silné, že otřese světem. Když Aladin objeví kouzelnou lampu, džinka Zahra se zjeví ve světě, který neviděla stovky let. Aby přežila, musí se za pomoci pradávné magie skrývat, dokud její nový pán nevysloví svá tři přání. S blížící se příležitostí se však musí Zahra rozhodnout: je její svoboda důležitější než láska…? Vzrušující příběh o zradě, zapovězené lásce a nebezpečné magii.

Vlku zaslíbená – Hannah Whitten (Červená Karkulka)

Prvorozená je pro trůn předurčená, druhorozená Vlku zaslíbená. Reda nikdy neměla tolik štěstí, co její prvorozená setra. Už od narození má její život jediný účel: posloužit jako oběť Vlkovi z Divého lesa. Redě se při odchodu téměř uleví. Sužuje ji nebezpečná síla, kterou neumí ovládat. Ukáže se však, že legendy lhaly. Co když je krvelačný Vlk někým úplně jiným, než se na první pohled zdálo? Divoký a podmanivý příběh plný intrik, lásky a tajemné lesní magie.

Dvůr trnů a růží – Sarah J. Maas (Kráska a zvíře)

Co kdyby byla Kráska lovkyní? A co kdyby namísto Zvířete potkala zcela jiného netvora…? Život devatenáctileté Feyre se změní v okamžiku, kdy v lese zabije vlka. Je unesena jednou z tajemných bytostí ze světa víl, které kdysi dávno vládly světu. Avšak mezi nenávistí a láskou je jen tenká hranice. Dechberoucí příběh na motivy Krásky a Zvířete od autorky bestsellerové série Skleněný trůn.

Cinder: Měsíční kroniky – Marissa Meyer (Popelka)

Šestnáctiletá Cinder je všechno, jen ne obyčejná. Být kyborg má ale i své výhody. Třeba to, že je nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Všechno se však změní v den, kdy místní obyvatele začne sužovat smrtící virová nákaza. A nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky... Neotřelé propojení žánru pohádky a sci-fi vás svým ponurým světem a postapokalyptickou atmosférou zcela ochromí.

Dívka, had, trn – Melissa Bashardoust (Perské převyprávění Šípkové Růženky)

Sorája je prokletá. V krvi jí koluje jed, který ohrožuje každého, kdo se k ní byť jen přiblíží. Teď se však blíží den svatby jejího bratra a dívka se tak musí rozhodnout, zda má dost odvahy na to, aby vystoupila ze stínů. Je ještě vůbec člověkem? Nebo se z ní opravdu stalo monstrum, za které ji ostatní považují? Podmanivý příběh, který prostřednictvím originálního propojení perské kultury a LGBTQ tematiky vytváří zajímavé a neotřelé převyprávění o Šípkové Růžence.