Knižní recenze

Dnes již klasická kniha je stále čtivá a aktuální

Dnes již klasická kniha je stále čtivá a aktuální
Ten zločin byl i na americké poměry výjimečný jak svou brutalitou, tak i (a možná především) absencí jakéhokoli relevantního motivu. Jako by pachatelé zavraždili čtyři lidi pouze kvůli adrenalinovému zážitku či pro zábavu. Alespoň zprvu to tak vypadalo...

Je 15. listopadu 1959 a malé městečko Holcomb v Kansasu se probouzí do nového rána. Mělo by být jako každé jiné, záhy se však ukáže, že se v noci stalo něco, co se nesmazatelně zapíše nejen do místní historie, ale i do kriminalistických análů celých Spojených států. Chladnokrevně – takto příznačně nazval spisovatel Truman Capote svou fascinující knihu, v níž je tato hrůzyplná událost vylíčena s mimořádným literárním mistrovstvím.  

Herbert Clutter byl ve svém bydlišti znám jako úspěšný farmář a poctivý, rovný chlap, vždy ochotný pomoci druhým radou i skutkem. Celoživotním úsilím se dopracoval vcelku slušného majetku, což mu ale nikdo nezáviděl, protože všichni velice dobře věděli, co dřiny a odříkání jej to stálo. Když ho toho osudného rána našli v jeho domě spolu s manželkou a dvěma dětmi zastřeleného, nechtěli obyvatelé Holcombu té zprávě zpočátku věřit. Vyvraždění spořádané a všemi oblíbené rodiny způsobilo šok a rovněž paniku – je snad vrahem někdo z jejich komunity?

Když jsem si hledal informace o autorovi, zjistil jsem, že Truman Capote se s případem dlouho a velmi pečlivě seznamoval, takže jeho protagonisty (oběti, vrahy, detektivy) měl dokonale „přečtené. V knize použil na svou dobu inovativní metodu, spočívající v symbióze románového stylu s fakty z policejních spisů, přičemž díky přidané hodnotě v podobě psychologicky skvěle propracovaných osobnostních rysů jednotlivých postav dosáhl úžasné dějové plasticity a autentičnosti. Konkrétně řečeno je to tak, že se postupně seznamujeme s rodinou Clutterových a paralelně s ní i s dvojicí mladých mužů, kteří se poznali ve vězeňské cele a nyní na svobodě hodlají uskutečnit svůj děsivý plán. 

Poté, co jsou objevena mrtvá těla, příběh nadále pokračuje ve dvou liniích, s tím rozdílem, že nyní se na scéně objeví policisté a čtenář střídavě sleduje jejich náročnou pátrací akci, resp. nejdříve úspěšnou, posléze však stále beznadějnější snahu pachatelů uniknout před spravedlností.    

Poprvé vyšla kniha Chladnokrevně v roce 1956. Dá se říct, že vůbec nezestárla, působí i dnes neobyčejně svěže a moderně, leckterý thrillerový spisovatel současnosti by se mohl u jejího autora učit! Jde zkrátka o literární evergreen, troufám si přímo říct klasiku, přičemž unisono nadšených čtenářských i recenzentských ohlasů to přesvědčivě potvrzuje!        

Autor Jan Hofírek
Image