Knižní tipy

CoolMom in da house

CoolMom in da house
Znáte projekt POINTA? Mnoho začínajících autorů ano. Pomozte i vy splnit autorům svůj sen, jako třeba ten Kamily Štěpánkové, autorky sbírky povídek o životě jedné matky, která vychovává dvě malé šelmy. Nevšední okamžiky života plné radostí i starostí obou zúčastněných stran vás jistě pobaví. Vydáním knihy splnění snu nekončí, pomozte knize najít si svého čtenáře.

Příběh CoolMom mapuje život matky na mateřské dovolené. Autorka vypráví o svých pocitech a dojmech z mateřství s humorem sobě vlastním, který (jak sama tvrdí) jí jediný brání v tom se z toho nezbláznit. Hlavní postavy jsou její dvě malé šelmy a manžel Pepa. Děj se přesouvá z prostředí České republiky do USA, kam se rodina přestěhovala. Rodina poznává Ameriku a zažívá napínavé chvíle. Použitím přímé řeči, která skvěle zachytává bezprostřední reakce dětí, autorka ozvláštnila text a přiblížila se tak více čtenáři. Příběh jistě zaujme vtipem.

O čem kniha je?

O dvou malých šelmách, Pepíkovi a Lili, které dokážou někdy pořádně kousat, ale také se rádi nechávají drbat za ouškem. O výchově, která dokáže být náročná a současně se dá brát i s nadhledem a vtipem. O matce, která čelí životní výzvě a přesouvá se s rodinou do Ameriky. Jak zajímavá může být výchova děti v americkém Oregonu? To všechno se Kamila snažila vtěsnat do příběhu jedné CoolMom.

Pro koho je kniha určena?

Kniha je určena pro všechny matky, které denně zažívají radosti i útrapy spojené s výchovou dětí. Pro budoucí matky, které se zajímají o to, co je jednoho dne čeká a nemine. Mé řádky jsou mimo jiné naplněny aktivitami pro zapojení, díky kterým se čtenář pobaví a uvědomí si kouzlo důležitosti mateřské „otročiny.“

Pár slov o autorce

Než se Kamila vydala na cestu bez návratu jménem mateřství, pracovala několik let v oblasti online marketingu. To ovšem nebyla její jediná cesta do neznáma. Narodila se na Slovensku a po maturitě se ocitla v Brně, kde vystudovala Ekonomiku a Management. Už od dětství psala ráda slohy, malovala a recitovala. Během rodičovské dovolené založila svůj blog CoolMom, ve kterém se s čtenáři pravidelně dělí o zajímavosti z mateřského života. Život s dětmi je díky jejich bezprostřednosti někdy pořádná sranda, tak proč o tom nenapsat? A díky tomu se jednoho dne zrodila myšlenka napsat knihu.

Proč Kamila knihu napsala

„Jsem matka, která je přes pět let na rodičovské dovolené s dvěma šelmami. Život s nimi je jízda, ale řekneme si na rovinu – být matkou je někdy pekelně náročná disciplína. U těch méně těžkých chvil se snažím brát věci s nadhledem a humorem. Ale co u těch, u kterých mi vůbec, ale vůbec není do smíchu? Tam mi pomáhá pouze jediné – přestat být na chvíli jenom matkou a věnovat se také sobě. Dát prostor svým koníčkům nebo dokonce práci. Čemukoliv, co mi pomůže odpoutat se na chvíli z okov matky – člověka, který je svým šelmám k dispozici 24/7.

Z rozhovorů s kamarádkami – matkami kolem mě, jsem měla víc než jasný pocit, že nejsem jediná, která má podobné pocity. Proto jsem se rozhodla založit můj blog CoolMom a v návaznosti na něj moji knihu – srdcovku, do které jsem nacpala příběhy a situace, u kterých si člověk řekne pouze jediné: To nevymyslíš!

Moje mise matky započala v Brně. Zde se mi narodily obě šelmy a strávila jsem tady většinu rodičovské dovolené. Dostávání se do role matky a objevování této kouzelné a důležité role mi dalo ze začátku zabrat. Jenže porod byl jenom začátek. Teprve pak začala ta pravá show. Výchova s sebou nese každodenní poznávání nových vzorců chování dítěte, ale také matky. Jak mám reagovat, když se vzteká? Jak mu vysvětlit, že se to nedělá? Jak ho správně motivovat? To vše je jenom hrstka otázek, kterými si denně lámu hlavu na mé misi s názvem Jak být dobrou matkou.

Ve své knížce jsem chtěla zobrazit reálné situace, které patří k výchově dětí. Bez pozlátka, prostě v syrovém stavu. Mým cílem bylo ukázat všem matkám, že jsem v tom spolu. Že svět dokonalé matky s ještě dokonalejšími dětmi, který je nám prezentován ze všech stran je sice fajn, ale doopravdy tvoří tak 20 % života s dítětem. A to ještě doufám, že jsem to s těmi procenty nepřehnala 😊. Zbytek jsou právě ty útrapy a situace, se kterými bojujeme a snažíme se z nich vybruslit nejlépe, jak to jde.

Když mi život nabídl možnost přestěhovat se do Ameriky, využila jsem ji. Proces transformace dítěte v člověka, na kterého budu jednoho dne nesmírně hrdá (jiným slovem výchova), se přenesl za velkou louži. Jak moc je tady vše jiné? Jak se k výchově dětí staví Američané? Co nám nabízí zdejší prostředí? Jak si to moje šelmy tady užívají? Jaký život je zde čeká? To vše jsou otázky, které zodpovídám v mé knížce CoolMom in da house a jen díky vám může tato moje srdcovka dostat reálnou podobu. Držet ji jednoho dne fyzicky v ruce je mým největším snem, a proto vám chci již teď poděkovat za vaši podporu,“ říká o knize Kamila.