Knižní tipy

Alan Rickman a jeho deníky

Alan Rickman a jeho deníky
Alana Rickmana zná zřejmě většina lidí především jako Severuse Snapa z Harryho Pottera. Pomocí jeho Deníků máte nyní možnost pohlédnout do jeho života, který byl stejně jako jeho nejznámější postava opravdu zajímavý.

Nutno ovšem hned na začátek podotknout, že tohle rozhodně není čtení pro každého. Nejedná se o nic podobného jako je životopis jeho kolegy Toma Feltona alias Draca Malfoye. Stejně jako vyjadřování bradavického učitele jsou zápisky často strohé, nabízející spíše soupis informací, co v ten který den dělal nebo do jaké restaurace s kým zašel.

Hlavní část deníkových zápisků má rozpětí mezi roky 1993 až do konce roku 2015, tedy krátce před jeho smrtí. Samozřejmě zde není popsán každý jeho den. Těžko říci, jak si tento herec vybíral, kdy si do deníků něco zapíše. Některé záznamy totiž čítají pouze několik málo slov.

Rozhodně to tedy není úplně čtivá záležitost. Něco možná přeskočíte, budete od knihy odcházet a zase se k ní vracet. I přesto nabízí text pohled do života muže, který byl nesmírně úspěšný ve své kariéře, často se potkával s mnoha známými osobnostmi a nebál se říkat věci natvrdo.

Možná právě kvůli netradičnosti zvoleného formátu může toto dílo někoho zaujmout. Jestliže nemáte rádi dlouhé popisy plné tzv. omáčky, tohle bude něco pro vás. Dozvíte se podrobnosti ze života Alana Rickmana, které možná nikdy ani neměly vyjít na světlo. Na celé knize je totiž znát, že tvůrce zřejmě nepočítal z jejich vydáním. Možná, že by někdy jinak mírnil některý svá slova. A nebo taky ne. Nebojí se totiž být někdy na své kolegy trochu přísnější, přesto mu to velice rádi odpustíte.

Nedílnou součástí je krásná předmluva Emmy Thompson, která prozrazuje, že měla svého hereckého přítele opravdu ráda. Rovněž z ní poznáte, jaký byl Severus Snape ve skutečnosti člověk. Stačí pár slov o něm, abyste ho respektovali a cítili žal nad tím, že o něj svět už přišel.

Upřímně ovšem musím podotknout, že kniha rozhodně není nějakým soupisem historek ze zákulisí Harryho Pottera. Samozřejmě i o něm je tu několikrát zmínka. Podíváte se přímo na natáčení, ale stejně jako u všeho ostatního obsahují zápisky jen několik málo slov či vět. Jestliže tedy toužíte pouze po tajemstvích ze školy v Bradavicích, budete zřejmě zklamáni.

Daleko více tak zaujme milovníky netradičních životopisných děl, kteří se ovšem s daným formátem musí smířit. Za mě je to velice zajímavé umělecké dílo, pohled do showbyznysu i života samého.