Knižní tipy

Kopírák se snaží šokovat svou brutalitou

Kopírák se snaží šokovat svou brutalitou
Kopírák americké spisovatelky Sam Holland možná někomu způsobí noční můry, jinému udělá zle od žaludku, ale přesto pro vás bude skvělým a napínavým čtením. Tohle rozhodně není pro slabší povahy.

V Anglii se stane hned několik krutých vražd, ale tím to celé pouze začíná. Zabiják se totiž jen tak nezastaví. Rozhodl se napodobit nechvalně proslulé sériové vrahy Charlese Mansona, Jeffreye Dahmera, Edmunda Kempera a další. Dávno už se ovšem rozhodl, že je zároveň i překoná. Připravte se na krvavé lázně.

Sam Holland se toho rozhodně nebojí a hned svým debutem se rozhodla všechny čtenáře pořádně šokovat. Netajím se tím, že mě podobné knihy prostě baví. Čím víc "úchylnej"vrah, tím lépe. Samozřejmě tedy pouze na papíře, ve skutečnosti bych neublížil mouše a násilí nemám rád. A tady ho tedy máme opravdový dostatek.

Vražd je totiž nakonec opravdu nepočítaně a vlastně se velice rychle střídají. Jeden ohavný čin stíhá druhý, připravte se na zahradu krutosti. Ani nevím, kde se v tak na první pohled sympatické ženě jako je Sam Holland podobné myšlenky vzaly.

Tento thriller ovšem má v sobě daleko více než jen sadismus. Najdete tu dvě zajímavé ústřední postavy – ženu a muže, kteří mají zcela odlišné problémy, přesto si jsou díky nim velice blízcí. Muž je policista, ona podezřelá z vraždy, on žije stále v bolestech, ona bolest necítí. No je jasné, že protiklady se přitahují.

Společně se rozhodnou pátrat po šíleném vrahovi. Ale nebudou jediní. Různých postav je tu totiž poměrně dost, takže se v tom někteří méně zdatní čtenáři můžou lehce ztrácet. Já osobně jsem tenhle problém rozhodně neměl a vlastně mám radši více osobností, z nichž si navíc můžete vybírat vraha. Hodně lidí jejo v tomto případě prý dopředu uhodlo. Já ne, proto jsem byl o to potěšenější z průběhu a závěru.

Dočkáte se i určité romantické linky, ale vlastně ne tak úplně klasické. Prostě trochu podivné, jako je ostatně celý děj. Moc červené knihovny by totiž mohlo narušit samotný účel vytvořit z tohoto díla pořádně temné čtení. A to se autorce rozhodně daří. Nejpůsobivější jsou popisy jednotlivých zločinů. Někdy je uvidíte i přímo pohledem zabijáka. Jindy budou nad jejich následky zvracet policisté, kteří musejí být při jejich objevení.

Po celou dobu to pro mě byla napínavá jízda, navíc skvěle sepsaná formou krátkých kapitol. Díky tomu zápletka plyne opravdu rychle a smrtonosným tempem se blížíte k brilantnímu finále. V něm se dočkáte zvratů, které mě docela nadchly, a prostě takového toho klasického "wau" vyústění. Za mě paráda.

Jasně, celá kniha se snaží účelově především šokovat, možná v ní najdete i mnohé thrillerové klišé, ale mě to prostě od začátku do konce bavilo. Rozhodně se kniha řadí k nejděsivějším thrillerům roku, jak slibuje obálka. A za mě i k těm prozatím nejzajímavějším, i když nemusí sednout úplně všem. Přeci jen ne každý musí sledovat vypreparované vnitřnosti a hektolitry krve. Jestli ovšem u podobných kousků rádi odpočíváte, tenhle byste rozhodně neměli vynechat.