Knižní tipy

Pálení čarodějnic stylově a kreativně

Pálení čarodějnic stylově a kreativně
Pálení čarodějnic je každým rokem dnem, na který se těší lidé napříč generacemi. Tzv. filipojakubská noc láká na táboráky, opékání špekáčků, u mnohých je i dalším důvodem se opít. Zejména mladší lidé si potom neváhají obléci i různé kostýmy, díky nimž je tato slavnost ještě autentičtější. A právě pro ně máme na našem eshopu Dobré knihy i řadu zajímavých pomůcek, které by se jim mohly hodit.

Na mnoha místech naší krásné země můžete navštívit některou ze zajímavých akcí, díky nimž si 30. duben užijete naplno. Jestliže patříte mezi skupinu těch lidí, kteří pro tento den neváhají utratit nějakou tu kačku za různé doplňky, jste právě teď na správném místě.

Jestliže jsou navíc vaše děti fanoušky trochu modernějšího čarodějnictví, určitě byste měli zapřemýšlet nad některým ze zajímavých kostýmů inspirovaných sérií Harry Potter. Kdo by neznal nejslavnějšího kouzelníka posledních desetiletí. Chcete vypadat jako Hermiona, Hagrid nebo mít plášť Zmijozelu? Není nic jednoduššího. Jako doplněk můžete použít i čarodějnický skládací klobouk.

Pro trochu kreativnější šikuly máme v nabídce i různé barvy na obličeje nebo křídy na vlasy. Namalujte se tak, že vás ani nejbližší nepoznají a uvidíte, jaký uděláte dojem. K tomu budou samozřejmě za potřebí i štětce, které u nás rovněž seženete.

A co by to bylo za čaroděje nebo čarodějnici, kdyby neměl své koště? Jasně, nemáme zrovna Nimbus 2000 a zřejmě si na naší pomůcce úplně nezalétáte (nebo alespoň ne bezpečně), ale rozhodně s ním v ruce uděláte velkou parádu.

Možná se ale chcete o filipojakubské noci jen něco dozvědět. Případně i o dalších zajímavých dnech spojených s tradicemi. Potom by vám určitě neměla ve vaší knihovně chybět kniha Tradinář - Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů od Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové. Najdete v ní dvanáct kapitol podle měsíců v roce, přičemž každý z nich má nějaký svátek, rituál nebo poetiku. Kniha navíc získala ocenění Český Bestseller za rok 2019 v kategorii Cena čtenářů.

Co říci na závěr? Je vlastně až s podivem, že tolik lidí svět čarodějů a čarodějnic fascinuje. V minulosti byly tyto pojmy přitom spojené s velkým utrpením, krutostí a smrtí. Téměř všichni z vás určitě něco slyšeli o tzv. čarodějnických procesech, během nichž byly zejména ženy upalovány často pouze z hamižných důvodů. Nebo kvůli tomu, že se věnovaly léčebným metodám pomocí méně tradičních způsobů. Dokonce i u nás nechvalně proslul Jindřich František Boblig, který vedl čarodějnické procesy na Šumpersku, zvláště ve Velkých Losinách. Na svědomí má více než 100 upálených lidí.

Dnes už je naštěstí upalování čarodějnic jen symbolické a spojené s velkou porcí zábavy. I když i v současné době hrozí kdejaké úrazy. Tak hlavně dávejte pozor, ať vám váš nový kostým nechytne.