Knižní tipy

Tipy na napínavé české detektivky

Tipy na napínavé české detektivky
Konkurence v románech plných napětí, ať už detektivkách nebo thrillerech, je po celém světě obrovská. Čtenáře prostě baví sledovat spravedlnost, jak se snaží dostat na kobylku šíleného vraha. I v našich končinách najdete mnoho zajímavých počinů v těchto žánrech, i když je o ně podstatně menší zájem než o ty zahraniční. Máme pro vás několik tipů na české detektivky, krimi či thrillery.

Cílem tohoto článku není nabídnout vám ty nejprodávanější nebo nejznámější knihy ze jmenovaných žánrů. Naopak vám chci nabídnout tituly autorů, o nichž jste možná ještě neslyšeli. Někteří teprve začínají, jiní už jsou zkušení matadoři, přestože komerčně třeba nepatří k těm nejúspěšnějším. Dalším společným jmenovatelem je i fakt, že jmenované knihy vyšly nedávno, nebo se na knižní trh teprve chystají.

A začnu hned autorkou, která trochu vyvrací i potvrzuje můj výrok výše. Kristýna Trpková se během posledních let stala jednou z nejvýznamnějších autorek české detektivní scény. Potvrzuje to i prestižní Cena Jiřího Marka pro nejlepší detektivní knihu roku 2021 za její prvotinu Stvůra. Nedávno jí vyšel již třetí díl Vetřelec ze série Laura Linhartová a Adam Beneš, který byl jejími fanoušky velice očekáván. Podle anotace to opět vypadá na hodně zajímavou záležitost. Přesto si troufnu tvrdit, že většinová společnost o ní ještě neslyšela nebo by si ji podle jména nedokázala zařadit.

Neméně zajímavým jménem je Kateřina Karolová. Tu můžete znát jako blogerku, ale i autorku zajímavých thrillerů. Osobně jsem ji zaznamenal až u jejího druhého díla Odbočka v lesích, které bylo dostatečně mrazivé a s působivou atmosférou. V podobném duchu se pohybuje i aktuální Jiné místo, které je v traileru označeno za Blair Witch z Luhačovic. Opět to vypadá na hodně náročnou cestu, na níž dvojici cestovatelů může potkat nečekané.

Již zaběhlým autorem je David Urban. Vedle toho, že více než polovinu života pracuje na kriminálce, mu vyšly již čtyři samostatné romány a v dubnu se chystá další. V Déja vu se tentokrát objeví jeden zmrzlý bezdomovec a scéna jako z hororu. Ve stejném domě, kde byla oběť nalezena, navíc již někdo v minulosti zemřel. Náhoda? Tomu poručík Eda Braun určitě neuvěří.

Zbabělci a vrazi vás zaujmou nejen svou úžasnou obálkou. Autor knihy Jakub Zachrdla totiž přichází s velice zajímavým příběhem, v němž se skloubí detektivka s historií, a to poměrně nedávnou. Dle anotace totiž zabředneme až do hlubin komunistického režimu, v němž se to zločiny jen hemžilo. Ústřední vrah má ovšem být vykonavatelem spravedlnosti nad nepotrestanými přisluhovači komunistického režimu. Podaří se ho dopadnout?

Dalším policistou, který se rozhodl napsat knihu, je i Ondřej Fanta. Nazývá se Vraždy na dvojce a vyšla prostřednictvím nakladatelství Pointa. Za mě se jedná o velice přitažlivou záležitost, která zaujme zejména pražským prostředím, v němž se odehrává. Obsahuje i pěkné ilustrace, ale především jeden napínavý detektivní příběh o policistovi, který byl „odklizený“ na výjezdovku kriminálky na pražském Smíchově. A najednou se objeví případ, jenž může opět nastartovat jeho kariéru.

Tereza Bartošová pracuje jako lékařka a ve volném čase se rozhodla stát spisovatelkou. Její debut Vodník jí vyšel v letošním roce pod nakladatelstvím Motto. Kombinuje v něm detektivní příběh s takřka mysteriózní atmosférou, v níž hraje podstatnou roli jedna z nejklasičtějších postav českých pohádek – vodník. Tentokrát se ovšem nebude jednat o žádný romantický příběh. Jen o něco později jí potom vyšla v nakladatelství Naše vojsko i druhá kniha Klekánice. Vypadá to, že se odehrává v podobném duchu, jen má tentokrát co dělat s Klekánicí.

Antonín Mazáč už je roky prověřeným autorem. Jeho nejnovější kniha ze série Alexandr Kraus s názvem Konzultant zavede čtenáře na stopu sériového vraha, který se vyžívá v brutalitě a sám řekne policistům, kde najdou další oběť. Tohle vypadá na hodně temnou záležitost.

A nakonec tu máme jednu z nejpovolanějších, za mě královnu české detektivky. Prostě nemůžu ji nezmínit, i když do našeho výběru tak trochu nezapadá. Michaela Klevisová totiž rozhodně patří k autorkám, kterým se díky knihám dostalo ohlasu na veřejnosti. Již osmý díl série s Josefem Bergmanem Vraní oko tentokrát zavede čtenáře do chatové osady na Jižní Moravě. Dojde zde k vraždě ornitologa, která navíc může souviset s nedávnou smrtí pražské profesorky a jsou tu i další podezřelé okolnosti. Na tohle se všichni příznivci české detektivky určitě hodně těší.