Knižní tipy

Obraz války na Ukrajině v knize

Obraz války na Ukrajině v knize
Již více než rok pokračuje válka na Ukrajině a s ní spojené utrpení tisíců lidí. Rozhodně se ovšem netýká pouze tamního obyvatelstva. Vliv má totiž na celý svět. I proto je dobré se přímo o samotném konfliktu i jeho aktérech dozvědět více. A k tomu nám vedle televize, internetu či novin může posloužit i kniha.

Mužem číslo jedna v rámci ukrajinské strany se jednoznačně stal Volodymyr Zelenskyj, dříve známý herec, komik, producent - a nyní prezident Ukrajiny. Jeho jméno dnes zná asi každý a pozornost se mu dostává i prostřednictvím literatury. U nás vyšel třeba jeho životopis Volodymyr Zelenskyj – Za svobodu duši tělo od Petra Čermáka a Dany Čermákové, dokumentární kniha Volodymyr Zelenskyj: Muž, který píše dějiny od ukrajinského novináře Sergeje Rudenka nebo titul Volodymyr Zelenskyj – Ukrajina v krvi od francouzského spisovatele Gallaghera Fenwicka. Máte tak pohled na tohoto muže od různých národností vždy určitě v něčem se trochu lišící. Ostatně i sám prezident dal dohromady knihu s českým názvem Poselství z Ukrajiny, v níž najdete soubor prezidentových válečných projevů s napsal sám i úvod.

To je ovšem pouze začátek toho, co se můžete o samotném konfliktu dozvědět. V rámci další literatury bychom určitě doporučili titul Ukrajina: Válka kolem nás, ve které se třináct předních reportérů, publicistů a expertů snaží najít odpovědi na některé zásadní otázky. Proč Putin Ukrajinu napadl? Jak to, že se tak přepočítal? Kde se vzala v Ukrajincích taková odvaha? Může Ukrajina celou válku vyhrát? Kde jsou příčiny mohutné vlny české solidarity? Může Moskva použít jadernou zbraň? Má Rusko šanci na změnu? Svými názory přispěli Jakub Szántó, Jakub Železný, Lenka Klicperová, Stanislav Krupař, Martin Novák, Petr Pavel, Petr Kolář, Šimon Pánek, Václav Bartuška, Jevhen Perebyjnis, Anton Litvin, Tomáš Pojar a Daniela Vodáčková.

Pod všeříkajícím názvem Putinova válka teprve vyjde ukrajinská kronika zpravodajů České televize. Vedle detailního přehledu i silných příběhů ze všech klíčových front v ní najdete i dramatické fotografie kameramanů ČT.

Asi těmi nejvýznamnějšími počiny jsou potom samozřejmě osobní svědectví těch, kteří byli přímo na místě a válkou jsou nějakým způsobem postižení. Myslím si, že i v budoucích letech vyjde ještě poměrně hodně pamětí těch, kteří přežili napadení Ruskem. Za všechny jmenujeme nyní alespoň dva z nich.

Ukrajina na dosah: Kronika války v mozaice lidských příběhů nabízí skutečné příběhy Ukrajinců od novinářky, která před válkou uprchla do Prahy. Jmenuje se Irina Korotyč a z předměstí Kyjeva ji vyhnal právě aktuální konflikt. Rozhodla se prostřednictvím deníkových záznamů a rozhovorů s přáteli a blízkými ukázat vlastní zkušenosti a příběhy.

Podobným směrem se vydává i Deník uprchlice od Oksany z Ukrajiny. Poté, co do její země vstoupila cizí armáda a začala ji pustošit, rozhodla se se svou osmiletou dcerou absolvovat strastiplnou cestu z Oděsy přes Lvov, Užhorod, Čop a Ostravu do Prahy. Asi si dokážete představit, že tohle bude hodně emotivní záležitost.

Různých knih o válce na Ukrajině je ovšem ještě daleko více, my jsme vám nabídli jen malý "výcuc". Další knihy určitě budou ještě vycházet, i když nezbývá než doufat, že už brzy celý konflikt skončí. Připomínat si ho ovšem určitě budou i naše další generace.