Knižní novinky

Novinka Kristýny Trpkové Vetřelec je tu!

Novinka Kristýny Trpkové Vetřelec je tu!
Kristýna Trpková je úspěšná česká autorka detektivních románů, která za svou prvotinu Stvůra obdržela Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní román roku 2021. Po této knize následovalo neméně úspěšné pokračování s názvem Vesnice a v těchto dnech vyšel závěrečný díl je trilogie Vetřelec. O čem jednotlivé knihy pojednávají? 

Stvůra (1. díl)

V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.

Vesnice (2. díl)

V polích nedaleko obce Lipová jsou objeveny lidské ostatky. S největší pravděpodobností patří jednomu z pohřešovaných dětí, které zde během uplynulých let beze stopy zmizely. Nejenže vše nasvědčuje tomu, že chlapec byl dlouhé roky vězněn někde bez přístupu na denní světlo, dokonce se zdá, že se i navzdory rozsáhlému pátrání a nejrůznějším hypotézám policistů vesnici nikdy neopustil. Kriminální komisařka Laura Linhartová a její kolega Adam Beneš znovu otevírají dávno odložený případ a pouštějí se do dalšího napínavého vyšetřování. Je možné, že se pachatel ukrývá mezi zdejšími obyvateli? A existuje naděje, že jsou zbylé dvě děti ještě naživu?

Vetřelec (3. díl)

V domě na okraji Holic jsou nalezena tři těla: mladí manželé a jejich tříletá dcerka. Byť nejdřív vše nasvědčuje tomu, že chladnokrevnou vraždu má na svědomí jedna z obětí, brzy se ukazuje, že místo činu bylo pouze narafičené. A že rodinu, která jako by vypadla z reklamy na štěstí, někdo dlouhé týdny, možná i měsíce, sledoval. Komisařka Laura Linhartová společně s pártákem Adamem Benešem postupně odhaluje, že tahle rodinná idylka byla pouze zdánlivá, a na povrch vyplouvají přísně střežená tajemství, o kterých se neměl nikdy nikdo dozvědět. Jak vysokou daň si vyžádají? A kolik nevinných životů budou nakonec stát?

I když v sobě každá z knih ukrývá případy, které jsou na konci uzavřené, vztahová linka kriminalistů Laury Linhartové a Adama Beneše na sebe navazuje. Proto je lepší číst romány postupně podle data vzniku.

P. S. Také jste tak zvědaví, zda se podaří případ včas vyřešit a také jak to dopadne s Adamem a Laurou? 

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.