Knižní tipy

Nebojte se být sami sebou

Nebojte se být sami sebou
Jan Menděl je otcem facebookové stránky Afirmace, na které denně zveřejňuje krátká a posilující tvrzení určená k zamyšlení a uvědomění si opravdových životních hodnot (vyšlo knižně pod názvem Afirmace), ale také autorem několika motivačních knih (Cesta ven ze šíleného světa, Skrze sebe změním Tebe, Motivační diář). Do hlubšího čtenářského povědomí se však výrazně zapsal až termínem uprdelismus, který zavedl ve stejnojmenném bestselleru.

Že jste se ještě s tímto výrazem nesetkali? Nevadí, ihned napravíme. Dle slov Jana Menděla je „uprdelistou člověk, který žije s lehkostí a humorem, nebere sám sebe příliš vážně, denně se raduje ze života a má u prdele vše, co většina lidí považuje za životně důležité. Není však nezodpovědný a lehkovážný, plní své světské úkoly poctivě a svědomitě, jenom se u toho netváří tak, jako by zachraňoval planetu.“ Kniha obsahuje důvody, proč se jím stát, ale také návod, jak na to.

V současnosti Jan Menděl spolupracuje s terapeutem Davidem Toegelem a společně mají na svědomí hned dva autorské počiny: knihu Opovážlivá drzost být sám sebou a motivační Diář pro duši.  

V knize Opovážlivá drzost být sám sebou autoři předkládají vlastní klíč ke štěstí a životní harmonii: naslouchat svým emocím, vše podrobit vlastnímu kritickému zhodnocení (vymezit se) a hlavně nejít bezhlavě s proudem. Být sám sebou tak znamená dovolit si prožívat to, co cítíme, říkat to, co si myslíme, a dovolit si dělat to, co chceme. Myšlenky, zkušenosti a postřehy obou autorů v kombinaci se sadou otázek „na tělo“ mají za cíl nakopnout čtenáře k aktivitě, tj. zamyšlení, uvědomění si sebe sama a odhodlání ve svém životě něco změnit.

Ve stejném duchu je koncipován i motivační Diář pro duši. Jedná se o univerzální diář - dá se použít v jakémkoli roce - s jednou stránkou na jeden den. Každý měsíc má své téma a u každého dne na majitele notýsku čeká afirmace, úkol či otázka k zamyšlení. Navíc tečkované stránky ve stylu bullet journal umožňují přizpůsobit diář přesně vašemu stylu.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.