Knižní novinky

Knižní pecky roku 2023

Knižní pecky roku 2023
Moc ráda se na něco těším. Na jaře na první závan tepla, v létě na večeře pod širým nebem, na podzim na šustění spadaných listů pod nohama a v zimě na listování seznamem připravovaných knih. Ty nejzajímavější si hned zapíšu do diáře a jen čekám, až spatří světlo světa. O pár tipů na ty největší chystané pecky se teď s vámi s radostí podělím.

Zima

Před několika dny vyšlo další mistrovské dílo nejúspěšnějšího islandského autora současnosti Arnaldura Indridasona s názvem Hluboké soutěsky. Komisař Konrád se snaží splnit poslední přání zavražděné ženy a vydává se po stopách jejího syna, kterého dala před mnoha lety k adopci. Netuší však, jaké nebezpečí na něj číhá.

Fenomén Ready Player One Ernesta Clina se před pár dny dočkal následovníka - Ready Player Two: Nová hra začíná je tu! Nová fantastická honba za pokladem. V sázce jsou tentokrát dva světy. Jste připraveni?  

V lednu se dočkáme i české detektivky z pera Miroslava Macka Případ přelétavého starožitníka. V hlavní roli je nekonvenční vyšetřovatel čelící zapeklitému případu. 

Už koncem ledna se na knižních pultech objeví v pořadí šestý román Petry Hůlové Strážci občanského dobra. Přináší provokativní téma: hlavní postava popisuje dnešní společnost očima poražených, kteří vnímají předlistopadový svět jako nejlepší ze všech možných světů.

V únoru vydá nakladatelství Ikar romantickou new adult komedii Hypotéza lásky italské autorky Ali Hazelwood, která doslova zbořila sociální sítě. Vědci potřebují důkazy - proto bioložka Olive zpanikaří a políbí prvního muže, na kterého narazí – Adama Carlsena. Mladý, v oboru uznávaný profesor, má pověst přísného školitele. Byl tak jejich polibek největší chybou, kterou Olive v životě udělala?

Další únorovou novinkou, která by neměla ujít vaší pozornosti, je kriminální román od Carmen Moly Obřad: temperamentní inspektorka Elena Blancová je ve strachem svíraném Madridu na stopě mrazivých rituálních vražd.

Z jiného soudku je historický román Colma Tóibina Čaroděj, v němž beletrizuje život nositele Nobelovy ceny Thomase Manna.  

Jaro

Po detektivních románech Kristýny Trpkové Stvůra a Vesnice přijde v březnu další pokračování série s komisařkou Laurou Linhartovou Vetřelec. Známá komisařka a její kolega Adam Beneš pátrají po vrahovi mladého manželského páru a jejich tříleté holčičky. A jde o čas.

Průlomové dílo afrického Nobelisty roku 2021 Abdulrazaka Gurnaha Ráj, ve kterém autor předkládá citlivý pohled na zrání hlavního hrdiny Júsufa na pozadí kolonizace, vyjde v dubnu, stejně tak i dlouho očekávané pokračování nejúspěšnejší dětské knihy Davida Walliamse Babička drsňačka znovu v akci, aneb babička-Černá kočka opět na scéně! Se třetím románem Tak nemožně zřejmé se Robert Fulghum ve stejném měsíci rozloučí s trilogií Opravář osudů, a světově proslulý režisér, scénárista, herec a spisovatel Woody Allen přinese svůj osobitý, inteligentní a absurdní humor v knize Stav beztíže. Pro milovníky fantasy přichystal Ben Aaronovitch krimi román Co dělala Abigail v létě.

V květnu se můžeme těšit hned na dvě novinky: nakladatelství Host vydá román Aleny Mornštajnové Les v domě, intimní drama dívky Cácory, která žije se svou citově chladnou babičkou. Jak říká autorka: „Z otrávené půdy nevyroste zdravý strom. A rodina, v níž chybí láska, porozumění a schopnost obětovat se pro druhého, nemůže zformovat člověka tak, aby pomohl udělat svět lepším pro všechny.“

Svého pokračování se pod hlavičkou nakladatelství Moba dočkal román Štěpána Javůrka Sudetský dům s podtitulem září 1947 – květen 1950. V podhorské vesnici Skláře se po válce zabydlují české rodiny. Mezi nově příchozími je i rodina mladé dívky Jarmily Lukešové. Ta se musí vyrovnat s těžkou rodinnou situací i neopětovanou láskou.

S kolekcí textů Jazyky pravdy, které vyjdou pod hlavičkou nakladatelství Paseka, se v květnu přihlásí Salman Rushdie. Autor se zde profiluje nejen jako oddaný obhájce svobody slova a umělecké výpovědi, ale především jako znalec světového písemnictví a kultury.

Po 16 letech se vrací na scénu klasik americké literatury Cormac McCarthy s dílem Pasažér. Odehrává se v roce 1980 a sleduje osudy záchranáře Bobbyho Westerna, který se z člunu pobřežní hlídky vrhá k potopenému vraku letadla, v němž nachází těla devíti lidí, stále ještě připoutaných ke svým sedadlům. Chybí ale pilotova taška, černá skříňka a hlavně desátý pasažér.

Podzim

Spisovatel Jaroslav Rudiš je známý svou oblibou cestovat vlakem. Současně s českým vydáním knihy Winterbergova poslední cesta, která mapuje poslední „vlakovou“ cestu západoberlínského tramvajáka Winterberga a jeho oštetřovatele Jana Krause po bývalém Rakousku-Uhersku, vyšla v Německu kniha s názvem Gebrauchsanweisung fürs Zugreisen (česky přibližně Cestování vlakem: návod k použití). Jedná se o soubor cestopisných reportáží, který se stal v Německu bestsellerem a který bude českému čtenáři představen na podzim tohoto roku. Na českém názvu se zatím pracuje.

Nikoliv vlakem, ale letadlem se vydává detektiv Harry Hole z Los Angeles zpět do Osla, aby vypátral vraha, který by mohl ohrozit ženu, jež mu zachránila život. Zatmění od Jo Nesbөho nalezneme na knižních pultech po velkých prázdninách.

V lehce hororových lázních v Javořích horách těsně před vypuknutím první světové války se odehrává děj nejnovějšího románu Olgy Tokarczukové „Empuzjon“. Samozřejmě pod českým názvem a v českém překladu.

Série Medvědín švédského sloupkaře, bloggera a spisovatele Fredrika Backmana se dočká třetího dílu s názvem Vítězové. Tentokrát s osudem obyvatel zamává silná vichřice. Vyjde v nakladatelství Host.

V tomto roce nás toho však po literární stránce čeká ještě mnohem, mnohem, mnohem více. Třeba deníky Alana Rickmana, životopis Willa Smithe, Nicka Cavea či Boba Dylana.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.