Knižní tipy

Vánoce v mnoha knižních podobách

Vánoce v mnoha knižních podobách
Jsou tu Vánoce, svátky klidu a míru, přestože se nám ani jednoho v tomto roce příliš nedostalo. Jestliže chcete uniknout před starostmi všedních dnů, přečíst si u toho nějakou zajímavou knihu a na chvíli se ztratit na jejích stránkách, máme pro vás pár tipů na tituly s vánoční tematikou.

Začneme hororem, který vám sice úsměv na tváři asi příliš nevykouzlí, ale i tento pochmurnější žánr dokáže využít oblíbených zimních svátků na výbornou. Třeba Vánoční příběh syna Stephena Kinga píšícího pod pseudonymem Joe Hill si získal obrovský úspěch. Před třemi lety vyšlo nové vydání pod názvem NOS4A2 a vzhledem k nedávnu filmovému zpracování Černého telefonu by si mohl tento příběh získat nové fanoušky.

U žánru ještě zůstaneme. Zatímco v minulém roce vyšla Antologie štědrovečerních hororů s názvem Šťastné a hrůzostrašné, letos jsme přivítali jejího následovníka Šťastné a hrůzostrašnější. Přináší sedm hrůzostrašných, v českém překladu povětšinou dosud nevydaných vánočních příběhů anglosaských autorů druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Jedná se tedy o takové klasičtější hororové věci, v nichž nebude nouze o duchy a strašidla.

Ostatně antologií o svátcích vychází více. Třeba ta s názvem Tenkrát o Vánocích z roku 2021. Najdete v ní prověřená jména české literatury Ondřeje Neffa, Petru Dvořákovou, Petra Stančíka, Alenu Mornštajnovou a další. Hrdinové soudobých příběhu této knihy právě o svátcích věří ve šťastné konce, přestože to na ně někdy nevypadá.

Vánoční tematikou se často nechával inspirovat i jeden z největších romanopisců 19. století Charles Dickens. V letošním roce mu vyšlo nové vydání jeho Vánoční koledy, povídky o lakomém, chladném, necitelném a mrzoutském obchodníkovi Vydřigrošovi a jeho nápravě poté, co ho navštíví tři duchové o Štědrém večeru. Tato a několik dalších povídek mu vyšly i v antologii Vánoční příběhy v roce 2020.

Nesmí samozřejmě chybět ani romantika, v podobě horké novinky Královská vánoční pohádka či románu Vánoční seznam Beth Garrodové. Román, česky vydaný v roce 1921, je o influencerce Elle, která se na Vánoce rozhodne vyměnit si místo s dívkou, která ji už dlouho sleduje, a lajky nahnat vánoční výzvou. 

I bestsellerový Jay Asher se nechal unést Vánočním zázrakem. Svou knihou vám podle anotace zlomí srdce, ale přiměje i věřit sami v sebe. Jedná se o klasickou romanťárnu, v níž se prostě najdou dva lidé, kterým chyběla ta pravá láska.

Ano Jo Nesbo nezapomíná na svátky. Zachrání doktor Proktor Vánoce? Tak se jmenuje kniha z jeho oblíbené série pro děti a mládež, v níž se seznámíte s jedním chamtivým obchodníkem, který možná zničí samotné Vánoce. Líza, Bulík  a doktor Proktor to tak ale nenechají. 

A nakonec tu máme i jednu audioknihu. Namluvil ji Lukáš Hlavica a jedná se o dílo královny detektivky Agathy Christie. Vánoce Hercula Poirota tentokrát zpříjemní jedna ošklivá vražda, kterou bude muset slavný detektiv vyřešit.

A aby vám bylo při čtení hezky vánočně, inspirujte se vánočními tipy z instagramu a českých blogů v knize Kouzelné Vánoce.

Tak co, vybrali jste si? Knih o prosincových svátcích je opravdu hodně, takže si mezi nimi vybere každý. A je jedno, jestli máte rádi horor, nebo romantiku. Vánoce se prostě dají ztvárnit v mnoha podobách a formách.