Knižní tipy

Knihy o rodičovství

Knihy o rodičovství
Jste rodič a občas si už nevíte rady? Říkáte si, jestli něco neděláte špatně, protože jste často zoufalí? Nebo se prostě chcete dozvědět něco nového na toto téma a tak trošku se sebevzdělávat? Nebo zkrátka potřebujete podpořit ve vašich rozhodnutích, která okolí často zpochybňuje? Pak se se mnou pojďte podívat na knihy o rodičovství, které vám určitě pomohou.

Magnetické rodičovství

Podnázev je Výchova vedená srdcem. To myslím mluví za vše. Tuhle knihu mám na seznamu a chtěla bych si ji co nejdříve přečíst. Publikace je poselstvím bezpodmínečné lásky a víry v dobro pro všechny. Vede rodiče k vědomé výchově dětí, dělat to jinak než naši rodiče. Žádná nadřazenost, síla dospělých. Jen láska a sebeláska.

Dr. Máma: Zpověď prvorodičky

Toužíte po ujištění, že ani uznalá pediatrička nezvládá mateřství tak ukázkově, jak to třeba známe ze sociálních sítí? Klára Sekyrová se ocitla v mnoha situacích, které ji překvapily, a byla třeba i na dně. Autorka nám radí, jak přežít mateřství, své strasti doplňuje mnoha radami a tipy. Kniha je vtipná, plná postřehů ze života, a všechny nás uklidní, že nikdo prostě není dokonalý.

Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem

Tuto knihu sepsaly dvě maminky fyzioterapeutky pro ostatní maminky. Provádí rodiče od narození až do tří let dítěte a radí zde, na co se u pohybového aparátu u dětí zaměřit, co je dobré sledovat a jak mohou rodiče v jednotlivých obdobích své děti rozvíjet.

Respektovat a být respektován

Další kniha, kterou mám na svém seznamu „must read“. Kniha Respektovat a být respektován je určena všem, kteří se snaží o partnerský, respektující přístup ve výchově, vzdělávání a v mezilidských vztazích. Nabízí jednak postupy a dovednosti okamžitě využitelné v praxi, jednak pohled na širší souvislosti mocenského a respektujícího pojetí výchovy, vzdělávání a komunikace.

Držte si své děti

Na tuto knihu jsem narazila náhodou a myslím, že bych si ji také měla pořídit. Vyvrací totiž tolik šířené téma, že děti by měly být hodně se svými vrstevníky a socializovat se mezi nimi. U nás bude brzy školka aktuální téma a já už z toho mám teď hrůzu, jak to zvládnu já, jak to zvládne Ellí, takže knihu musím do té doby určitě přelouskat.

Maminko, nekřič!

A poslední kniha, co mám už nějakou dobu na svém seznamu. Někdy je to vážně těžké, že? Když své dítě prosíte už podesáté, aby si vyčistilo zuby, učesalo se nebo nestrkalo ruce, kam nemá. Nervy pracují. Rodinný život dnes až příliš často určuje nadměrná úzkost, únava a jiné stresové reakce. Tyto emoce snadno vedou k tomu, že jako matka reagujete zcela jinak, než byste chtěla. Chcete-li to změnit, potřebujete se naučit své emoce vnímat, dívat se na ně zvenčí a správně s nimi zacházet – nepotlačovat je, ale ani se jimi nenechávat převálcovat.

Image
Blogerka, milovnice knih, cestování, léta, sluníčka, seriálů, focení, dobrého čaje a skvělého jídla. Můj nejoblíbenější citát je od Karla Čapka, který jsem si trošku poupravila podle svého: „ Nejkrásnější věci na světě nejsou věci, ale okamžiky – kromě knih samozřejmě.“ ☺