Knižní recenze

Píseň mrtvých

Píseň mrtvých
Celosvětově úspěšný autor detektivek Graham Masterton je zpět s novým dílem oblíbené krimi série s vyšetřovatelkou Katie Maguirovou. Katie tentokrát čeká případ daleko složitější a děsivější, než byly ty předešlé…

Katie Maguirová, ostřílená komisařka irského detektivního týmu, už zažila za svůj život a bohatou kariéru leccos. Nyní má ale před sebou nejen nepolapitelný drogový gang, který se jí nedaří chytit, ale také případ zavražděného strážníka irské Gardy, který je nalezen mrtvý ve chvíli, kdy měl svědčit v důležitém procesu týkajícího se korupce mezi policisty. Záhy nato je nalezeno bezhlavé tělo dalšího policisty a Katie a jejímu týmu začíná hra s časem. Tlak z vyšších pater i ze strany veřejnosti je totiž čím dál tím větší. A hrozí, že vrah brzy udeří znovu…

Ani s devátým díeml mě  Graham Masterton nepřestávápřekvapovat a já se už nyní nemohu dočkat dalšího dílu, který, jak doufám, vyjde brzy. U většiny autorů jsem zvyklá na sestupnou tendeci jejich knih, ale u Mastertona se to nestává. Stále drží pomyslnou laťku velmi vysoko a věřím, že se ještě máme na co těšit.

Píseň mrtvých doporučuji číst, pokud znáte předchozí díly, ale můžete ji číst i samostatně. Ve druhém případě však přijdete o stále se vyvíjející osobní život komisařky Katie, který k jejímu vyšetřování zkrátka neodmyslitelně patří. Příběhu nechybí napětí, drsné scény, kterých ale dle mého názoru není tolik jako v předchozích několika dílech (například v Rozbitých andělech či Bílých kostech).

Sérii s Katie mám moc ráda už od roku 2015, kdy jsem četla první díl s názvem Bílé kosti.

Již sedm let doslova hltám každou novinku od Grahama Mastertona, kterého jsem zařadila mezi mých několik TOP autorů detektivek, jejichž knihy si nenechám za žádnou cenu ujít. U tohoto autora už vím, že je to sázka na jistotu. Chci-li si přečíst opravdu kvalitní detektivku, sáhnu po některé z knih výše zmíněného spisovatele. Líbí se mi, jak si autor hraje nejen se čtenářem, ale současně s vlastními hrdiny. Atmosféra děje je také bravurně vykreslena. Pochmurné počasí v Irsku a propojenost s tamní komunitou a jejich zvyky, tradicemi a občas i legendami jen přidává příběhům na tajemnosti.

„V bezpečí je udrží jen ticho“

Jsem moc ráda, že autorovy knihy vycházejí v českém jazyce a jen doufám, že série bude pokračovat a bude se i nadále těšit z pozitivních ohlasů ze strany nejen české čtenářské veřejnosti.

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."