Knižní tipy

Kateřina Parrová: Šestá manželka

Kateřina Parrová: Šestá manželka
Oblíbená světově známá historička a spisovatelka nejen odborné literatury, ale také historických románů, se vrací. Tentokrát s posledním dílem ze série tudorovských královen. Závěrečný díl se zaměřuje na nelehký život poslední manželky anglického krále Jindřicha VIII. – Kateřinu Parrovou.

Královna Kateřina Parrová byla milou a věrnou společnicí stárnoucímu a umírajícímu králi až do jeho posledních chvil. Nelehká doba reformace církve a nepokoje v zemi provázely období, kdy Kateřina upoutala královu pozornost a dostala se na královský dvůr. Moc dobře si uvědomovala, jaký osud potkal její předchůdkyně. S první ženou se Jindřich rozvedl, druhou nechal popravit, třetí zemřela krátce po porodu vytouženého syna a dědice Eduarda, čtvrtá se mu nezamlouvala, tak se s ní rozvedl, a pátou nechal popravit. Kateřina Parrová se stala jeho šestou a poslední ženou, jenže brzy pochopila, že kdo nosí korunu, nese s sebou rovněž ohromné břímě a přitahuje nebezpečí Po králově skonu jí osud přichystal mnohé další překážky, ale Kateřina byla silná žena…

Miluji historii a historické romány, takže mi samozřejmě nemohl uniknout nejnovější díl z mé milované série. První díl pojednává o Kateřině Aragonské, druhý o Anně Boleynové, třetí o Janě Seymourové, čtvrtý o Anně Clevské, pátý o Kateřině Howardové a šestý o Kateřině Parrové. Kateřina Parrová je má oblíbená osobnost, tudíž jsem se moc těšila na historický román, který se ale více méně drží historických skutečností.

Alison Weir je nejen mým velkým vzorem, ale zároveň oblíbenou spisovatelkou. Doma vlastním veškeré autorčiny knihy, které byly doposud přeloženy do češtiny a od roku 2010 její tvorbu bedlivě sleduji. Jsem moc ráda, že její knihy i nadále vycházejí i u nás a že se těší takové čtenářské pozornosti. Byla by velká škoda, kdyby se její knihy přestaly vydávat, jelikož píše skutečně poutavě, čtivě a lehce. Takže příběhům a jejím pozadím rozumí i člověk, který se v historii příliš neorientuje.

Knihu si můžete přečíst i v případě, že jste ještě nečetli předchozí díly, každý se zaměřuje na život jiné z tudorovských královen, tudíž není nutné číst v tomto případě popořadě.A musím opět vyzdvihnout krásu obálek, ve kterých byly knihy vydány. Jsou všechny nádherné.

Jsem moc zvědavá, zda spisovatelka plánuje do budoucna napsat podobnou sérii i o jiných královských rodech. Nechme se překvapit.

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."