Knižní tipy

Peče celá země 1 & 2

Peče celá země 1 & 2
O našem národu se sice říká, že „co Čech, to muzikant“, ovšem v průběhu vysílání první řady soutěže Peče celá země dokazovaly vykoupené regály s moukou a kvasnicemi něco trochu jiného. Zrodil se nový fenomén, který k obrazovkám i do kuchyní přitáhl miliony diváků.

Televizní klání pekařů-amatérů pobláznilo Velkou Británii už v roce 2010 a trvalo téměř deset let, než se formát soutěže The Great British Bake-off dostal i na české obrazovky. V lednu 2020 započala šňůra deseti sobotních večerů, během kterých se soutěžící snažili co nejlépe splnit zadané úkoly a zapůsobit tak na dvojici porotců. V rámci osobní výzvy dostávali šanci předvést své oblíbené a vyzkoušené recepty na dané téma. Dostatečný čas na přípravu vyžadovala také kreativní výzva, ve které soutěžící prokazovali svůj talent, zručnost a představivost. Naopak technická výzva byla vždy překvapením a srovnáním, jak se kdo zvládne popasovat s receptem, podle kterého možná ještě nikdy nepekli.

Na konci každého dílu Peče celá země čekalo Josefa Maršálka a Mirku van Gils Slavíkovou těžké rozhodování o tom, který soutěžící klání opustí. Ve finále pak zvítězila a titul Mistra pekaře získala Petra Braunová, jejíž chlebíčky, makronky a dort inspirovaný příběhem Alenky v říši divů získaly nejvyšší hodnocení.

Není vůbec překvapením, že se na konkurz do druhé řady soutěže přihlásilo čtyřikrát více zájemců než do té první. A někteří z nich by se mohli cukrařinou klidně živit, díky čemuž byla soutěž ještě zajímavější. Rozhodování tak porotci Josef Maršálek s Michaelou Landovou neměli vůbec lehké. Ze silné finálové trojice Jana-Lucie-Martina se nakonec nejvíce radovala úřednice Martina Kynstlerová.

Sladké i slané recepty se v našich domácnostech často předávají z generace na generaci a postupně jsou dováděny k dokonalosti. Každý nadšený pekař však do svého repertoáru s radostí přidá nové kousky, se kterými může své blízké překvapit. Právě na tom staví také kuchařské knihy, které vznikly podle obou řad soutěže Peče celá země. Nejenže si díky nim připomenete všechny soutěžící a jejich skvostné výtvory, ale díky detailně rozepsaným receptům si vše můžete sami vyzkoušet. Samozřejmě nechybí ani tipy a rady od autorů a do každé z knih přispěli svou troškou také porotci a technoložka soutěže Zlata Otavová.

Nezbývá než odhodit obavy, nalistovat tu správnou stránku a pustit se do pečení. V Čechách a na Moravě se totiž vždy peklo, peče se a péct se bude.