Knižní tipy

Království slepých

Království slepých
Oblíbená kanadská spisovatelka Louise Pennyová, kterou nejen čeští čtenáři již léta moc dobře znají, se představuje se svou další detektivkou z městečka Three Pines a sympatickým detektivem Armandem Gamachem. Tentokrát 14. dílem s názvem Království slepých.

Hlavní hrdina, vrchní inspektor Armand Gamache, který je momentálně suspendován, nezahálí, ani když nemá co na práci. Snaží se ze všech svých sil zastavit nebezpečnou zásilku plnou opioidů, které mohou napáchat velké škody, dokonce smrt mnoha lidí. Čas se neúprosně krátí a Armandovi brzy začne docházet, že musí udělat mnohem víc. Do toho se ještě vplete jiný případ. Náš vrchní inspektor dostane jednoho dne pozvání na opuštěný statek a zjišťuje, že jej úplně cizí žena jmenovala likvidátorem své závěti. Není v tom ale sám. Spolu s ním se na seznamu objevuje také knihkupkyně z městečka Three Pines a neznámý mladík. Ani jeden ze tří lidí zesnulou dámu neznal, proč tedy zrovna oni? Brzy se do všeho objeví nalezená mrtvola a Armand Gamache se vrací do práce, aby znovu odhalil nejen vraha, ale současně motiv vraždy.

Milovníci poklidných „pomalejších“ detektivek, kde netečou proudy krve, ale většinou dojde k vraždě, následnému honu na vraha, řešení případu a promyšlené zápletce, si rozhodně přijdou na své.

I přesto, že tato kniha je již čtrnáctým dílem série, nepřestává mě bavit a překvapovat. Ačkoliv jsem již mnohokrát věděla nebo jsem si byla přinejmenším jistá, že vím, kdo za vším stojí, paní autorka mě vždy vyvedla z omylu. Přesně to mám na knihách Louise Pennyové ráda. Poklidnou atmosféru, kde ale není nic takové, jaké se na první pohled zdá být. Přesně proto se její knihy těší takové popularitě po celém světě, i v České republice. Louise Penny získala za svou spisovatelskou kariéru mnoho cen a zcela oprávněně.

Kniha se čte velmi dobře, kapitoly jsou dlouhé přesně tak akorát, aby udržovaly čtenářovu pozornost. Moc se mi líbí i grafické zpracování knihy, které se opravdu povedlo. Líbí se mi, že se osobní životy vyšetřovatelů a ostatních obyvatel - nejen městečka Three Pines - prolínají s vyšetřováním a vůbec celou sérií.

Pokud se s autorkou setkáváte poprvé a anotace vás zaujala, klidně se do čtení můžete pustit, nezávisle na tom, zda jste se již s hlavními hrdiny seznámili v předchozích příbězích, nebo ne. Ačkoliv já jsem a vždy budu zastánkyní, aby se série četly postupně, kvůli mnoho maličkostem, které sice nejsou pro vývoj příběhu až tak důležité, ale mohli byste přijít o osobnostní vývoj postav i jejich charakterové vlastnosti.

Vždy, když si chci odpočinout po nějakém dobře napsaném „krvavém“ thrilleru, sáhnu po knihách Louise Penny, kde příběhy srší nejen propracovaným dějem, humorem hlavních i vedlejších postav, ale především poklidnou atmosférou městečka Three Pines a jeho okolí.

Už nyní se nemohu dočkat, jaká další překvapení pro nás tato úspěšná kanadská spisovatelka chystá.

Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."