Knižní tipy

Letní čtení pro drsné (nejen) muže

Letní čtení pro drsné (nejen) muže
Léto je v plném proudu, ale dovolená vás možná teprve čeká. Určitě všichni přemýšlíte, jakou knihu si vezmete k moři nebo chalupu. Jestli máte rádi drsné thrillery, strašidelné horory nebo skutečné příběhy, určitě vás potěší náš výběr pro všechny drsné (nejen) muže.

Začneme hned s velkým kalibrem. Nejnovější kniha oblíbeného amerického autora thrillerů Harlana Cobena s názvem Říkejte mi Win vás tentokrát zavede na stopu kdysi dávno odcizených věcí, které zmizely během únosu bohaté dědičky Patricie Lockwoodové. Ty se najednou objeví, ale záhada okolo nich ani zdaleka nekončí. Bohatý šlechtic Windsor Horne Lockwood III., zvaný Win, se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou a objasnit dva dávné zločiny. Vyšlo pod značkou Kalibr.

Neméně zajímavá jednoznačně bude i zatím poslední titul krále hororu Stephena Kinga. Billy Summers (po němž je kniha pojmenována) je nájemný vrah, který však bere zakázky jen na špatné lidi. Už brzy chce skončit, ale musí dokončit svůj poslední džob. Je jedním z nejlepších ostřelovačů na světě, vyznamenaný válečný veterán z Iráku, Houdini, pokud jde o mizení po akci. Co by se tedy mohlo pokazit? Možná všechno. Vyšlo v nakladatelství Beta Dobrovský.

Spisovatelský um po svém otci zdědil i Joe Hill alias King junior. Černý telefon je novým vydáním povídkové sbírky Bobby Conroy vstává z mrtvých. Můžete se těšit na noční můry, které vás budou provázet ještě řadu nocí. Ústřední povídka se stala předlohou stejnojmenného filmu, který právě přichází do kin. Malého Johna Finneyho unese šílený zabiják a zavře ho do temného sklepa. Kromě matrace a záchodu v něm nic moc není. Jen stařičký, dávno odpojený telefon, na nějž v noci volají mrtví. Vyšlo v nakladatelství Beta Dobrovský.

Jestli se raději zajímáte o skutečné vraždy, nenechte si ujít kompletní portrét nejbrutálnější sériového vraha Ameriky Teda Bundyho. Autorka Ann Rule ve svém díle mimo jiné čerpá i z korespondence s Bundym, jež trvala až do doby krátce před jeho popravou. V knize pohlédnete do duše muže, který měl na rukách litry krve. Bundy se doznal k zabití nejméně šestatřicet mladých žen po celých Spojených státech a za tři z těchto vražd byl nakonec odsouzen k smrti na elektrickém křesle. Vydalo nakladatelství Jota.

Již s devátým případem Carla Mørcka a oddělení Q přišel letos i do našich krajin jeden z nejvýznamnějších tvůrců severské krimi Jussi Adler-Olsen. V nervy drásajícím thrilleru Chlorid sodný bude otevřen starý případ, který se Carla Mørcka osobně dotýká. Vraždy se hromadí a vyšetřovatelé musí zabránit dalším i v obtížné době proticovidových opatření. Vydalo nakladatelství Host.

Vítejte v jedinečném Muzeu snů Glena Krische. Mohou se v něm zhmotnit i vaše sny, můžete se na ně dívat třeba i s vaší rodinou. Bát se nemusíte ani nočních můr. Všechno je bezpečné. Nebo by aspoň mělo být? Pod nakladatelstvím Golden Dog vyšla další velice zajímavá záležitost pro všechny fanoušky neotřelých hororů.

Abychom nezanevřeli ani na české autory, máme tu pro vás Miroslava Pecha a jeho Rytíře. Temné fantasy o milém klukovi Jirkovi, který má zrovna narozeniny a místo oslav ho čeká prapodivný rituál. Jak už tomu tak u tohoto pána bývá, můžete se těšit na dostatečně hororovou atmosféru, který ve spojení s fantasy dodává celému dílu jedinečné kouzlo. Připravte se na cesty zpět v čase, budete se bát, ale nakonec vlastně i smát. Vyšlo v nakladatelství Golden Dog.

Někomu život, někomu smrt. Vlastně docela výstižná slova pro československý odboj a nacistickou okupační moc, kterými se tato kniha zaobírá. Napsal ji jeden z předních autorů píšících o druhésvětové válce Jaroslav Čvančara. Jedná se o velice zajímavé, objemné a informací i fotografií nabité dílo. Ottovo nakladatelství nyní představuje druhé, výrazně rozšířené vydání této úspěšné publikace.

A nakonec tu máme Marka Greaneye a jeho Šedého muže. Ten sice vyšel již v minulém roce, ale nyní se konečně dočkáme i jeho filmového zpracování na Netflixu. Bývalý agent CIA Court Gentry má pověst nejlepšího nájemného vraha na světě. Přezdívá se mu Šedý muž a kolují o něm legendy. Potkat jsme se s ním navíc mohli již dvakrát. Letos totiž vyšlo i pokračování Na mušce, které se odehrává čtyři roky po původním příběhu. Jestli máte rádi hodně akční thrillery, tahle záležitost by vám neměla chybět ve vaší knihovně. Vyšlo pod značkou Kalibr.