Knižní novinky

Začít znovu žít a milovat - po italsku

Začít znovu žít a milovat - po italsku
Ty nejúžasnější příběhy píše sám život, o tom vás ve svém autobiografickém románu Láska ve špičce italské boty velice snadno přesvědčí rozhlasová moderátorka Blanka Malá. Když se po třetím rozvodu rozhodla odcestovat do slunné a divoké Kalábrie, netušila, že otevírá zbrusu novou kapitolu svého života… Že se zamiluje do o sedmnáct let mladšího Itala a začne v jižním cípu Itálie žít svůj italský sen. V knize se otevřeně dělí o své prožitky a svým příběhem se snaží ostatní inspirovat a dodat jim odvahu. Protože i po padesátce je možné začít nový život a splnit si své dětské sny.

Když je vám třiapadesát, jste sice úspěšná rozhlasová moderátorka, ale v osobním životě za sebou máte dva rozvody a ani ve třetím manželství nejste šťastná, k dalším životním změnám už příliš odvahy nemáte. Přesto se hlavní hrdinka příběhu jednoho rána probudí, najde v sobě sílu vzdát se pohodlného postu manželky, požádá o rozvod a odjede sama na dovolenou do Kalábrie. Netuší, že jedno přání, které zcela nevinně napsala v kostelíku v Tropea, se začne den po dni, stejně tak jako její osud, pomalu naplňovat….

Blanka potkává o sedmnáct let mladšího Agostina, díky kterému objevuje chuť, krásu i divokost Kalábrie a její nejkrásnější části, Pobřeží Bohů. Není to ale jen pubertální dcera Anna, která hlavní hrdince zasazuje nečekané rány, je to i covid, jenž situaci začíná pěkně komplikovat. Jak asi dopadne věkově nesourodý vztah na dálku? Uvěří Blanka svému srdci, nebo podlehne společenskému diktátu, který praví, že v 53 letech nesmí milovat 36letého muže, protože to není normální?

„Každý má své vlastní utajené sny, ale když je v sobě celý život utlačujete, splnit se nemohou. Navíc po padesátce máte pocit, že všechno končí, opustila vás naivita a s ní i iluze o romantické lásce… Vše ale může teprve začít, záleží je na vás! Až po třech životních kotrmelcích jsem se naučila konečně mít ráda sama sebe a přestala dělat kompromisy ve vztazích i ve svých potřebách. Naučila jsem se i ‚správně si přát‘ a jedno, zprvu nevinné přání, začalo dávat vše do pohybu. Včetně mě, která jsem začala žít až ve špičce italské boty,“ říká Blanka Malá.

„V knize nechybí smích, slzy, odpuštění a láska. A najdete v ní i jedenáct receptů, díky nimž si můžete sami zkusit připravit doma něco italského. Ať už je to moučník Amore mio nebo Parmigiana z lilků.“

Nechte se vtáhnout do příběhu, který se odehrává na Capo Vaticano, pásu Tyrhénského pobřeží s mohutnými granitovými výběžky, mezi nimiž se ukrývají panenské pláže s bílým pískem a křišťálovým mořem...

Blanka Malá se narodila v Jičíně, je matkou tří dětí a babičkou dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak i v Českém rozhlase Hradec Králové. Žije střídavě v Hradci Králové a na jihu Itálie. Nemá ráda blátivou zimu, dršťkovou polévku a povrchní lidi. Má ráda slunce, moře, bonbony Mon Chéri a Itálii ve všech jejích podobách.