Knihy pro děti

Novinky pro malé i větší zvířátkomily

Novinky pro malé i větší zvířátkomily
Děti milují zvířata - snad každé touží mít doma nějakého chlupatého kamaráda, o kterého by se mohlo starat. Není proto divu, že se zvířecí hrdinové těší v knihách takové oblibě. Příběhy se zvířátky vyhledávají zejména děti do prvního stupně základní školy, není ale výjimkou, že v kombinaci s láskou a dobrodružstvím mají své pevné místo i v literatuře pro dospívající mládež.

Malé děti zbožňují, když si mohou s rodiči prohlížet knihy. Je to pro ně chvíle uvolnění, učení a zábavy zároveň. Posaďte si své dítě na klín a prozkoumejte společně obrázky Ondřeje Sekory s verši Jarmily Urbánkové. Na stránkách leporela Kde zvířátka bydlí se malí čtenáři setkají s běžnými zvířecími obyvateli českých zahrad, rybníků a strání. A nemusíte se bát nechat dítě s knihou o samotě - leporelová vazba odolá zoubkům i upatlaným ručičkám. Leporelo je určeno pro děti od 2 let, ale líbit se bude i mladším.

Vedle leporel je u předškolních dětí od 3 let věku velmi oblíbené tzv. obrázkové čtení, neboť nabízí malým možnost být aktivním účastníkem čtení: dospělý čte slova a dítě čte obrázky. Veselé pohádky z lesa i zahrádky nabízí pohled do lesní školky plné mláďátek, představují nám včelky, které trénují na závody nebo třeba cvrčka při ladění housliček. Kniha je díky velkým písmenům abecedy vhodná i pro prvňáčky.

Jestliže máte děti školkového věku, určitě vás neminula horečka zvaná Tlapková patrola. Vedoucí Tlapkové patroly Ryder a štěňata Marshall, Rubble, Chase, Rocky, Zuma, Skye – ti všichni na vás čekají v knize Tlapková patrola: Hvězdné tlapky. Parta se v ní vydává zachraňovat leteckou přehlídku, ale  také uspořádat nezapomenutelný sportovní den. V sešitě Tlapková patrola ve filmu: Hádanky se samolepkami si děti potrápí mozek a nad hádankami a hravými úkoly a potěší se samolepkami se svými oblíbenými štěněcími hrdiny.

První naučená písmena je třeba začít ihned procvičovat. Již zesnulý autor Příběhů včelích medvídků Jiří Kahoun před lety napsal milou knihu pro začínající čtenáře (z edice první čtení) Nejkrásnější ostrov. Malý leguánek zažívá dorodružnou výpravu po okolních ostrovech a následně hledá cestu zpět ke svým rodičům. Ke knize je také přiložený pracovní sešit plný kvízů a her.

Osvědčená autorka knih pro děti Daniela Krolupperová  vydává další díl ze série o mluvícím křečkovi Brunovi, který žije v teráriu u druháka Jirky a ve volném čase honí zloděje - Policejní křeček a záhadná záměna. Kniha je určena pro lehce pokročilejší čtenáře (druhé čtení).

Kdo by neměl rád příběhy se šťastným koncem, navíc podle skutečné události? Mia moc ráda pomáhá mamince v záchranné stanici, kde se starají o zvířátka v nouzi. V knize Uzdravený poník pečují o hubenou a vystrašenou klisničku Polly, která nedůvěřuje vůbec nikomu. Ale to se díky Mie a její mamince brzy změní. Vhodné pro čtenáře od 7 let.

Znáte Dustyho? Dusty je toulavý australský ovčák, který Pavla ochránil před partou chuligánů a už s ním zůstal. V sedmém pokračování Dusty – Beze stopy řeší Pavel únos svého milovaného psího kamaráda. Kniha je určena pro děti od 9 let.

Autorka Lucie Hlavinková se proslavila knihou Projekt pes (ten můj), se kterou vyhrála literární soutěž nakladatelství Albatros za rok 2015. Kniha vypráví o kluku Jendovi, který si ze všeho nejvíc přeje psa a se svojí kamarádkou Monikou vymyslí plán, jak rodiče přemluvit. V dalších dílech už Jendu provází nový chlupatý kamarád: Projekt pes (Smečka) a  Projekt pes: Prázdniny v Beskydech. Vhodné pro děti od 9 let.

Prosba Malého prince „Nakresli mi beránka!" by Exupéryho zajisté nazaskočila, kdyby měl po ruce publikaci Jak kreslit domácí mazlíčky. Díky jednoduchým návodům „krok za krokem“ se totiž naučí kreslit domácí mazlíčky úplně každý. Od 6 let.

Jistě už doma máte nějakou encyklopedii o zvířatech, například krásnou Moderní encyklopedii pro děti a zvířata. Nejzbytečnější zvířata na světě… Nebo ne? je však úplně jiný typ četby – pojednává vtipnou formou o zvířátkách, která vypadají, že nejsou vůbec k ničemu, ale opak je pravdou.

Majka z knihy Rychlý jako vítr a Rychlý jako vítr: Návrat dospěla a pracuje v terapeutickém centru pro koně Kaltenbach. Po hrozivé bouři se však všechny jistoty rozpadají a Majka se na koni Severákovi vydává na dalekou cestu za sebepoznáním. Kniha Rychlý jako vítr: Ora nebo pokračování Rychlý jako vítr: Zloděj koní je to pravé čtení pro všechny, kteří hledají mix dobrodružství, přátelství mezi koněm a člověkem a lásku.  

Ultima: Poslední je první díl zvířecí fantasy trilogie o smečce dairnů, jejíž zástupci vypadají jako psi a patří k šesti vládnoucím druhům. Protože však mají cit rozeznat pravdu od lži, lidé se je snaží vyhubit. Byx – nejmladší ze smečky dairnů – tak přijde o celou svoji smečku a s pomocí přátel se rozhodne bojovat za spravedlnost. Vhodné pro děti od 10 let.

Nevybrali jste si z naší nabídky? Nevadí. Na stránkách Dobrých knih máme knížek pro děti se zvířecí tematikou ještě mnoho.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.