Literární zajímavosti

Svět knihy ve znamení vedra ve stanech, kelímků se zálohou, ale i mnoha literárních zážitků

Svět knihy ve znamení vedra ve stanech, kelímků se zálohou, ale i mnoha literárních zážitků
Největší knižní veletrh a festival Svět knihy se letos odehrál v trochu pozdějším červnovém termínu. Různých změn ovšem bylo hned několik, takže se podíváme na celkové hodnocení průběhu. Samozřejmě se ohlédneme i za samotným programem, který byl i letos hodně nabitý.                                                                                                                                                              Autor fotografií: Lukáš Loužecký

Tisíce fanoušků opět vyrazilo do pražských Holešovic, aby si nakoupili nové knihy, nechali si řadu z nich rovnou podepsat od jejich autorů, vyslechli si zajímavé besedy nebo jen tak pokecali se spřízněnými knihomoly. Tradiční místo konání v podobě Průmyslové paláce ovšem muselo být změněno. Dochází totiž k již opravdu nutné rekonstrukci celého objektu.

Kousek za ním v těsné blízkosti Křižíkovy fontány tak vyrostly obrovské stany, kde se drtivá většina programu odehrávala. Pouze jedna část se schovala do pevné budovy. Mělo to jednu velkou nevýhodu. Už tak poměrně velké teplo bylo uvnitř stanů takřka k nevydržení. Organizátoři se sice nějakým způsobem snažili chladit, ale prakticky to nefungovalo.

Když si navíc představíte velké davy lidí, vlastně se dost divím, že na místo častěji nevyrážela sanitka. Těžko říct, jak jinak to šlo udělat. Ale za tohle opravdu palec dolů. Naštěstí byla na místě občerstvovací a jídelní část. Ani u ní ovšem nebylo vše úplně dokonalé. Výběr jídla dosti omezený, navíc převážně ze smažených a tučných věcí. Stačilo by mi třeba obyčejné rizoto. Místo toho tu byly domácí hranolky z fritézy, bramboráky, klobásy apod. Vzhledem k několikadennímu stravovacímu režimu za mě málo.

Pití je potom samostatná kapitola. U točených nápojů jste si museli zaplatit zálohovaný kelímek (50 korun) a ten tedy posléze nosit u sebe a chodit vracet. Trochu nepraktické, i vzhledem k tomu, že u sebe člověk měl těžké tašky knih. Stačilo by přitom, aby se na místě prodávaly i nápoje v plastových lahvích.

Raději ale pojďme od negativ k samotnému programu. Ten se jako vždy odehrával na mnoha místech a byl opravdu bohatý. Přesuny byly někdy trochu komplikovanější, ale vybrat si tu musel opravdu každý. Všechno se stihnout prostě nedalo a stávalo se tak, že volba byla trochu složitější.

V rámci zahraniční produkce si na své určitě přišli milovníci detektivky a thrilleru. Jedna z největších front na autogram se čekala u Shari Lapeny, zajímavé bylo i povídání dánské spisovatelky Sary Blædel, společně s českým tvůrcem detektivek Michalem Sýkorou vystoupila i anglická autorka Cara Hunter. Hodně zajímavou přednášku měla italská zástupkyně Viola Ardone. Tím to samozřejmě ani zdaleka nekončilo. Mnohé zaujala třeba půvabná Leila Slimani nebo Gianfranco Calligarich. Došlo i na severský večer s Ninou F. Grünfeld, Petrou Rautiainen, Ninou Wähä a již zmiňovanou Sarou Blædel.

Odkaz  Popel a sníh   Poslední léto ve městě   Dávno ztracená  Případ pro exorcistu

Pro mne osobně je ovšem vždy veletrh Svět knihy i působivou přehlídkou domácí produkce. Letos měla hodně silné zastoupení literatura věnující se druhé světové válce či diktaturám a celkově nelidským režimům. Dočkali jsme se hned dvou přeživších holocaustu – Pavla Taussiga a Dity Krausové. Oba jsou na svůj věk až neskutečně aktivní a nadále se podílejí na osvětě v rámci zvěrstev druhé světové války. I když tentokrát to bylo u ženské zástupkyně i trochu o lásce. Vyšla jí totiž kniha o jejím manželovi Otovi.

Nechyběli ovšem ani další významní lidé věnující se historii. Ředitel nakladatelství Academia a velice poutavý řečník Jiří Padevět, autor literatury faktu i hudební Jaroslav Čvančara nebo historička Pavla Plachá se svou knihou o českých ženách v koncentračním táboře nacistického Německa, v Ravensbrücku. Příjemným objevem festivalu je za mě Nina Špitálníková a její Svědectví o životě v KLDR.

    Svědectví o životě v KLDR  

Na svět knihy přivezla novou, dlouho očekávanou knihu Bílá voda i Kateřina Tučková, hned několik pořadů měla Alena Mornštajnová, s netradičním titulem o Gottovi vystoupil Pavel Klusák a na své si přišli i fanoušci řezníka fantasy Františka Kotlety.

Každým rokem ovšem dorazí i řada osobností z jiných oborů, kteří ovšem mají nějakou souvislost s literaturou. Letos třeba herci Jiřina Bohdalová, legendy fotbalu Karel Dobiáš, Antonín Panenka, Vráťa Lokvenc či Josef Chovanec. Svůj debut představil i Jirka Mádl společně s dalším hercem a komikem Albertem Čubou. Druhý jmenovaný tedy ukázal již svou druhou knihu. A samozřejmě i tradiční host Zdeněk Svěrák.

Přitažlivost planety Krypton

Bylo toho prostě opravdu mnoho. Já jsem se zúčastnil dvou dnů a měl jsem toho popravdě dost. Mnoho zážitků, ale i propocená trička. Těžko říct, jak bude vypadat Svět knihy příští rok. Určitě by to chtělo vychytat nějaké chybičky. Ale přesto můžu s klidem říct, že si ho určitě užijeme (teda když nepřijde zase pandemie nebo něco horšího). Tahle akce je totiž svátkem všech knihomolů.

 

Štítky