Moje rada je jednoduchá – já se ráda nechávám inspirovat při listování kuchařkami. A nová kniha z edice Apetit Kuchařka pro děti myslela právě na nás – vyčerpané rodiče, kterým mnohdy chybí inspirace, přesto by rádi uvařili něco nového a dobrého. Proto přináší 130 nápadů na jídla, která zasytí celou rodinu, a u nichž je velká šance, že je snědí i malí záškodníci.

Kuchařka je rozdělena do celkem šesti tématických částí (Vstávat a cvičit!, Od pondělí do pátku, Natřete to fastfoodu, Nenápadný půvab zeleniny, Sladká jistota, O slavnosti a malých hostech). Na začátku každé části najdete dvojstranu užitečných tipů – třeba u zeleniny jak zvýšit šance, že ji vaši strávníci sní nebo u sladkostí jaké jsou možné alternativy k řepnému cukru. Hned poté se můžete začíst do jednotlivých receptů a hlavně kochat fotkami. Zatímco recepty jsou na jedné straně vždy dva, fotografie je k nim pouze jedna a pořádně velká.

Musím ale uznat, že právě krásné fotografie s poutavým food stylingem jsou to, co mě na na edici Apetit baví. Proto mne trochu zaskočilo, když jsem mezi autory fotografií našla zmíněn i Shutterstock. Od kuchařky očekávám, že jídlo někdo zkusí uvařit, vyfotí a pochutná si na něm. Vzhledem k tomu, že je ale v knize i uvedeno odkud bylo zapůjčeno nádobí, věřím, že fotky z fotobanky byly použity třeba jen u oněch informačích dvoustran.

Co se samotných receptů týče, jsou vesměs jednoduše zvládnutelné, z běžně dostupných surovin, často ale v nápaditém provedení. Jako příklad poslouží palačinkové špízy, což je nápad, který budu velmi ráda aplikovat i u nás doma – z klasické palačinky rozkrájené jako roláda uděláte luxusně vyhlížející špízy jen díky špejli a barevnému ovoci. Banální? Ve shonu běžného dne by mne to nenapadlo.

A na to právě tato kuchařka sází. Zkoušeli už jste udělat lasagne do muffinové formy, tak aby byly  právě do ruky? Nebo klasické bramborové placky zaměnit za mrkvové nebo řepné? Je to snadné a rychlé. Co se mi na kuchařce nelíbí jsou halloweenské recepty ve sladké části, za mne to nezachrání ani český název dušičkové. Vzhledem k omezenému rozsahu této části a četnosti dětských požadavků na svačinky tohoto typu bych volila něco praktičtějšího. Zaujaly mne naopak sýrové větrníčky, překvapivě také umístěny do sladké části.

Edice Apetit je dobrou volbou pro všechny, kteří hledají inspiraci k vaření a stačí jim k tomu pěkná fotka a stručný recept. Já tomu říkám: prolistovat a dostat chuť. V Kuchařce pro děti je navíc bonusem, že uvařené jídlo je vhodné pro všechny členy rodiny a připravené bude poměrně rychle. Co mně osobně chybí, jsou autoři jednotlivých receptů. Je mi jasné, že koncept vaření s Apetitem je jiný, ale tak nějak už jsem si zvykla, že si pod receptem na výborný dort představím Kristinu nebo pod zdravým jídlem Janinu.

Malá záhada na závěr: pod zadní obálkou mého výtisku je cosi zabudované. Doufám, že spíše zapomenutý provázek než myší ocásek. Ten totiž není lákavou ingrediencí. Nikdy.