Knižní recenze

Zlatá klec

Zlatá klec
Šťastné manželství, přepychový dům, rodina jak vystřižená z časopisu. Pod slupkou bohatství a lesku diamantů se skrývá lež, podvod, a na obzoru je pomsta. Tak krutá, že zůstává rozum stát. Ale já jí fandím… Jsem stejně zvrácená?
Fay a Jack. Manželství, které začalo velkou lží, ale podařilo se ji skrývat, až se na ni téměř zapomnělo. Fay a Jack. Partneři, kteří společně vybudovali prosperující firmu s miliardovým obratem a mají vše, o čem společně snili. Fay a Jack. Manželé, ovšem jeden z nich se postupem času stává vůdčí osobností a ten druhý ustupuje do pozadí. Fay je typická milionářská manželka sedící doma, starajíc se o malou dceru, přehlížejíc první náznaky katastrofy, která se k ní blíží. Nevnímá bouřkové mraky, stahující se nad jejich vztahem. Ano, Jack je dlouho v práci a je věčně špatně naladěný, ale to jen proto, že tam tvrdě pracuje. Domeček z karet se sesype ve chvíli, kdy se Fay stává přímým svědkem jeho nevěry a Jack ji vyžene z domu. Bez peněz, bez majetku, bez dcery. Každá jiná by se sesypala, ale Fay má plán. Zničí Jacka, zničí vše, co má, jeho novou rodinu, jeho firmu, vezme si vše, na co má právo. A nebude se ohlížet vlevo, vpravo. Vezme si vše, co je její, a ještě o kus víc. Camila Läckberg je naprostá špička mezi thrillerovými autory. Ale v této knize opustila sérii s Ericou Falckovou a vrhla se na neprobádané území. Do hlavní role obsadila Fay, ženu, ke které jsem dlouho nevěděla, jak se postavit. Nejdříve nám ji vykreslila jako tuctovou holku z maloměsta, která chce poznat velký svět peněz. Posléze jako ženu, která stojí u sporáku a do koktejlek se obléká jen ve chvíli, kdy musí reprezentovat manžela. Poté jí nasadila tvář ublížené chudinky, která přišla o všechno a nehodlá s tím nic dělat. Až na konec se nám ukáže pravá tvář Fay, ženy, která rozhodně není ubohou puťkou od plotny. Ba naopak, dračice, tvrdě jdoucí za svým, to je pravá tvář hrdinky nejnovější autorčiny knihy. Ke knize Zlatá klec jsem přistupovala s velkou nedůvěrou, ale byla jsem zvědavá. Jsem čtenář – dinosaurus a nemám moc ráda zaběhlý styl a změnu hlavních hrdinů vnímám jako ztrátu. Ale již po prvních stránkách jsem byla zcela pohlcena příběhem, který nemá chybu. Sledovat, jak se žena dokáže pomstít a co vše je pro to ochotna udělat, to byla jízda. Naprosto dokonale napsaný příběh mě uchvátil a z reakcí lidí, kteří knihu četli, vím, že nejsem jediná. Nenašla jsem jedinou vadu na kráse tohoto skvostu, nenašla jsem jediné hluché místo, kdy bych si řekla to je nuda. Absolutně dokonale propracované, chytlavé, čtivé. To je nová kniha švédské autorky Camilly Läckberg Zlatá klec a pokud mohu mluvit za sebe, bravo! „Sebral mi všechno. Kariéru, domov, jistotu, sebevědomí. Rozhodla jsem se, že už to stačilo. Teď si všechno vezmu zpátky. A ještě něco víc…"
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky