Literární zajímavosti

Triumfální návrat Saturnina

Triumfální návrat Saturnina
Patříte do skupiny lidí, kteří potřebují ke svému životu pravidelně dávkovaný humor? My ano, a proto jsme v redakci s radostí přijali zprávu o vítězných humoristických knihách roku 2017. Zajímá vás, které to byly?
V pátek 14. září 2018 byly vyhlášeny výsledky šestého ročníku literární soutěže Cena Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu českého autora, vydanou v kalendářním roce 2017Na prvních 3 příčkách se vedle sebe ocitl Mackův Saturnin se vrací, Uličného Příhody a nehody Jaroše Konečníka a Jak se žije padesátkám aneb Čarodějnice neupalovat z pera Daniely Kovářové a Radima Uzla. 1. Saturnin se vrací - Miloslav Macek Nevypočitatelný sluha Saturnin je zpět! A s ním i další oblíbení hrdinové – laskavý dědeček s novým psím kamarádem Neronem, nesnesitelná teta Kateřina a její poučná přísloví, rozmazlený Milouš i filozofující doktor Vlach. Jaká překvapení si pro všechny připravil Saturnin tentokrát? A co na to podnikavý strýc František, nový manžel tety Kateřiny? Zažijte další nepředvídatelné léto u dědečka! 2. Příhody a nehody Jaroše Konečníka - Miloslav Uličný Padesátka povídek Miloslava Uličného s autobiografickými rysy a svérázným protagonistou Jarošem Konečným, přezdívaným Konečník. 3. Jak se žije padesátkám aneb Čarodějnice neupalovat - Daniela Kovářová, Radim Uzel Žena zralého věku to nemá ve světě plném mládí jednoduché, zvláště pokud ji ze všech stran sledují ostříží zraky dospívajících potomků, chátrajících matek, nedosažitelných mužů, zaujatých kolegů, jiných závistivých žen i kritické společnosti, jež povrchně soudí, že zralá žena už má vše podstatné vlastně za sebou. Že tomu tak ve skutečnosti není a že i na čarodějnici 50+ ještě mnohé čeká, dokazuje právě toto ironické pojednání sepsané známou advokátkou i věhlasným sexuologem, tedy autory, kteří o ženách, mužích i strastech tohoto světa leccos vědí. Vaše bránice však dozajista polechtají i následující tituly, které získaly Čestné uznání poroty:
  1. Jen jediné přání - Richard Polzer Úsměvné příběhy z lékařského prostředí.
  2. URNATOUR Pohřební cestovka - Jan Váchal Humoristický román o tom, co se stane, když se rádi touláte po hřbitovech, spřátelíte se s hrobníkem, získáte bizarní bydlení ve starém činžáku a navíc si najdete krásnou, ale lehce zmatenou holku. Než se rozkoukáte, máte pohřební cestovku a vozíte nebožtíky na dovolenou.
  3. Bomba Funk - Karel Veselý Mystifikační román Bomba?Funk o síle hudby překračující všechny ideologie.
  4. Vysmátá veverka aneb Přízrak krásné modelky - Ivana Vostřáková Závěrečný díl úspěšné trilogie odstartované knihou Vysmátá koza aneb Přízrak krásné modelky, která obdržela Cenu Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristickou knihu vydanou v roce 2015.
Tipnete si, kdo uhranul Umělecké sdružení Artes? Nebyl to nikdo jiný než Lukáš Pavlásek s knihou Ajťák vrací úder. Jedná se o pokračování úspěšné knihy Z deníku ajťáka. Náš "hrdina" vyleze ze své ajťárny a vydá se do normálního světa, nakoukne do zákulisí televizní zábavy, pojede na vodu a rockový festival, osudově se zamiluje a naváže vztah rovnou se dvěma ženami najednou. Máme se tedy na co těšit!    
Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky