Knižní recenze

Skleněné domy

Skleněné domy
Podzimní období je to pravé na čtení napínavých detektivek. Těch v současné době vychází mnoho a vy nevíte, do které se pustit dřív? My pro vás máme jeden skvělý tip! Zkuste se začíst do novinky Louise Pennyové s názvem Skleněné domy! Určitě nebudete litovat…
Skleněné domy je titul jako dělaný pro čtení v podzimním období. Děj se totiž odehrává o Haloweenu. O tomto americkém svátku se totiž ve vesničce Three Pines objeví záhadná a tajemná postava v černém. V obyvatelích ani v detektivovi Armandu Gamachovi nevzbudí nic jiného než zvědavost. Nebylo by na ní nic zvláštního, pokud by se stejná postava neobjevila druhého dne na návsi. Nehybně stojí za chladného deštivého počasí i za padajícího sněhu a upřeně hledí před sebe a vůbec se nepohne. A takto se to opakuje každým dnem. Hlavní detektiv Armand Gamache má silné podezření, že postavu přivedl do vesnice temný záměr a svého dojmu se nemůže dlouho zbavit. Dojem rychle přerůstá v obavy a pak se objeví mrtvola. Má s ní něco společného tajemná zahalená postava? A dokáže Gamache vyšetřit svůj další zapeklitý případ? Ve hře je totiž mnohem víc než jen dopadení vraha… Nastává podzim. Haloween je v plném proudu a… …ve vesnici Three Pines opět došlo k vraždě! Třináctý a opět skvěle napsaný příběh ze zapadlé vesnice Three Pines mě opět překvapil a i po přečtení jsem nadšena z toho, jak barvitě a současně napínavě se dá napsat klasická detektivka, kde neteče spousta krve jako v jiných knihách, které v současnosti vycházejí. Hlavní postavu Armanda Gamache jsem si zamilovala již před více než pěti lety, kdy jsem poprvé četla Zátiší. Od té doby musím mít každý nový díl a na každý se těším jako malé dítě na Vánoce. Autorka se od té doby stala jednou z mých oblíbených, a ačkoliv nemám ráda srovnávání s někým podobným, jako je například Agatha Christie (kterou miluji a nedám na ni dopustit), Louise Pennyová jí silně začíná konkurovat. A domnívámse, že pokud si autorka udrží pomyslnou laťku tak vysoko, jako je nyní, máme se ještě na co těšit. Pokud patříte k fanouškům klasických detektivek, kde se stane jedna vražda a zbytek je vyšetřování, kde netoužíte po potocích krve a násilí a kde se zaměříte také na poznávání postav a prostředí, tuto knihu vám vřele doporučuji. Jestli jste od autorky ještě žádnou nečetli, doporučuji číst postupně, ať se zbytečně neokrádáte o soukromý život hlavních hrdinů (nejen samotného inspektora Gamache). U knih Louise Pennyové je potřeba vydržet až do úplného konce, protože když už jste si jisti, že jste vraha uhádli, spisovatelka vám ukáže, jak moc jste se mýlili. Alespoň takto se to několikrát stalo mně. Moc se těším, co si pro nás autorka nachystá na příští setkání.
Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."

Štítky