Knižní recenze

S naším požehnáním

S naším požehnáním
Matka představená, zohyzděná, zavražděná a ukřižovaná v parku. Co má její smrt společného s nechvalně proslulými Magdaléninými prádelnami?
Pár týdnů před Vánocemi je v parku v Dublinu nalezeno tělo staré ženy, která je později identifikována jako Matka představená jednoho nedalekého, ale odlehlého kláštera. Vyšetřující inspektor Tom Reynolds se svým týmem odjíždí vyslechnout jeptišky a zjistit, co se za zdmi kláštera skrývá. Naráží na spoustu nenávisti, zeď tajemství a nevyřčené minulosti. Když je zavražděn i místní kněz, policejnímu týmu začíná být jasné, že musí pátrat v tajném archivu, aby nalezli odpovědi na své otázky dřív, než vrah udeří znovu. Blíží se sněhová bouře a začíná hra o čas.

Irská autorka Jo Spain se ve své knize věnuje otázce pro Iry hodně ošemetné, a tou jsou Magdaléniny prádelny. Tak byly nazývány domovy pro padlé ženy, které bydlely pod střechou spolu s jeptiškami. Bývalo s nimi velmi krutě zacházeno, byly ponižovány, děti  jim byly ihned po porodu násilně odebírány, aniž měly možnost se na ně jen podívat. Irsko se k tomuto tématu nerado vyjadřuje, bere to jako velkou skvrnu na duši všech Irů, potažmo celé irské církve. Nejenže do těchto domovů byly dívky a ženy posílány za sebemenší prohřešek, aniž by se zkoumalo, zda je dívka opravu vinna, nebo jí bylo ublíženo. Ale děly se zde nelegální adopce a naprostá většina matek své děti již nikdy nenašla. Tedy v případě, že vůbec kruté zacházení přežily. S naším požehnáním vás vtáhne do děje již od první stránky. Atraktivní a neotřelé téma, postavy, kterým se autorka věnuje celkem zevrubně a dává jim prostor. Nemluvě o skvěle načasovaném a překvapivém konci, který rozhodně nečekáte. Pokud jste milovníky thrillerů, ve kterých pátrání směřuje do hluboké minulosti, nenechte si tuto druhou knihu spisovatelky určitě ujít. Zklamaní určitě nebudete.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky