Knižní recenze

Přidejte se do Klubu divných dětí

Přidejte se do Klubu divných dětí
Petra Soukupová přináší ve své zatím poslední knížce Klub divných dětí příběh čtyř outsiderů, kteří spolu zažijí nečekané dobrodružství. Dva kluky a dvě holky spojuje především fakt, že jsou prostě trochu divný.
Po přečtení anotace jsem si v první moment vzpomněl na To Stephena Kinga a Temné léto Dana Simmonse. Partička několika outsiderů, kteří se dají dohromady? To už tady přeci bylo. Petra Soukupová ovšem píše především literaturu pro děti a mládež, proto je tento příběh přeci jenom určen pro trochu jinou generaci. Ale pojďme se už podívat na hlavní hrdiny. Desetiletá holčička Mila má ráda zvířata a přírodu. Mezi její nejoblíbenější živočichy patří pavouci a hmyz. Občas se zasní natolik, že úplně přestane vnímat svět okolo sebe a čas pro ni začne ubíhat daleko pomaleji. Petr chodí do první třídy, ale vypadá mnohem mladší, protože příliš nevyrostl. Navíc se bojí spousty věcí a straší ho děsuplné sny. Katka ráda jí, není zrovna nejhubenější a knížky miluje víc než lidi. Nejradši se někam zavře a začte se do svých oblíbených příběhů. Franta má nemocné nohy, a proto musí chodit o berlích. Rád natáčí videa a hraje hry, ale kvůli svému postižení je naštvaný na celý svět a dává to ostatním lidem dostatečně najevo. Osud svede tuhle partičku dětí dohromady, aby zažili největší dobrodružství svého života. Vlastně možná jejich první pořádné dobrodružství. Poznají naprosto nečekané krásy přátelství, i když cesta k srdcím ostatních bude hodně trnitá.

Samotná kniha má poměrně jednoduchý děj. V první polovině se seznámíte se čtyřmi jednotlivci, kteří se vlastně náhodou navzájem seznámí a v druhé se vydají na výlet, při kterém zažijí strach, zlobu, lásku a mnoho dalších pocitů. Právě o nových emocích, ale i silném přátelském poutu celý příběh vypráví. Svým způsobem by se dalo říct, že navazuje na tradici Foglarovek, ale na věci pohlíží z trochu jiného úhlu. Nabízí samotářským dětem myšlenku, že přátelství je daleko zajímavější a zábavnější než samota. Navíc si každý člověk může najít spřízněnou duši a je opravdu jedno, jestli jste hubení, tlustí, vysocí nebo malí. Každá z postav má své pozitivní i negativní stránky, které se samozřejmě postupem času vyvíjejí s tím, jak na ně působí ostatní členové party. Všem knihomolům asi bude nejsympatičtější Katka, která opravdu ráda čte. Díky tomu se okolo její osoby vyskytne asi nejvíce humorných scén. Jinak je ovšem kniha někdy až nečekaně dramatická a nabídne dokonce i řadu ponaučení. Především se ovšem jedná o příběh plný dobrodružství, který by mohl pobavit zejména generaci okolo základní školy. Ve vyprávění se střídají úhly pohledu všech čtyř hlavních postav, díky čemuž můžete lépe pochopit jejich pocity, myšlenky i obavy. Klub divných dětí je poměrně oduševnělá knížka, při které se rozhodně nebudete nudit. Chvílemi se pobavíte, následně se zamračíte, a nakonec se možná nad osudy jednotlivých postav i důkladně zamyslíte. Všechno nemusí vypadat tak černě, jak se na první pohled zdá. Při troše snahy si každý může udělat život trochu veselejší a k tomu mu dopomůžou především přátelé, rodina i láska. Takže občas zahoďte knihu, přestaňte o samotě rozjímat a vydejte se na dobrodružnou výpravu někam ven. Ideálně s dalšími jedinci po boku.

Štítky