Literární zajímavosti

Představujeme… Michael Connelly

Představujeme… Michael Connelly
Pokud jste v posledních letech zaregistrovali televizní seriál s názvem Bosch, pak vězte, že je natočen podle knih Michaela Connellyho. A jak seriálový, tak knižní hlavní hrdina, detektiv Bosch, je nesmírně charismatický a skvělý chlapík.
Autora přivedla k lásce k psaní detektivních románů jeho matka, velká milovnice detektivek. A nemalou zásluhu na tom má i jeho otec, věčný snílek, který své děti podporoval v tom, že nic není nemožné. Ale hlavním milníkem bylo kino, respektive film, který zhlédl a který byl zásadním zlomem. Od té doby se vzdal svých i otcových nadějí, že z něj bude slavný stavař, opustil práci reportéra a stal se spisovatelem na plný úvazek. Za mne rozhodně ta nejlepší volba.

Na fotu autor Michael Connelly 

V roce 1992 stvořil hrdinu, který je znám po celém světě. Na svět přišel detektiv z policejního oddělení v Los Angeles, Hieronym Harry Bosch. Svérázný, trochu osamělý, ale s jiskrou v oku. Jeho první knihou s tímto policejním důstojníkem byla Černá ozvěna a kniha jej katapultovala na přední příčky pomyslné hitparády. Harry Bosch není jen výplodem autorovy fantazie, základ tkví ve spojitosti se slavným malířem stejného jména, jehož obraz autorovi visí na zdi v jeho pracovně. Následovaly knihy jako Černý led a další, celkem jich má za sebou - s tímto detektivem v hlavní roli - jedenáct.

Harry Bosch však není hlavním protagonistou Connelllyho detektivek. Ještě je zde obhájce Mickey Haller, nevlastní bratr Harryho Bosche, známý především tím, že nesedí v žádné kanceláři, ale úřaduje ze svého auta. Poprvé jej představil v knize Advokát a mělo to takový úspěch, že podle knihy byl okamžitě natočen film. V knize Rozsudek ráže 9 oba své hlavní hrdiny dokonce svedl dohromady. Následovala kniha Strašák, která byla opět zfilmována. Michael Connelly je pro mě osobně zárukou naprosto geniálního psaní, je mistrem svého žánru. Už jen proto, že málokterému spisovateli se podaří, aby podle jeho knih bylo natočeno tolik filmů a i seriál, který sklízí úspěch v mnoha zemích. Letos se dokonce natáčí již šestá řada seriálového Bosche, což je velký úspěch. Na stránkách Dobrých knih najdete spoustu titulů tohoto autora a já dám ruku do ohně za to, že si jej oblíbíte tak jako miliony nadšených čtenářů po celém světě.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky