Knižní recenze

Pláž v Chorvatsku

Pláž v Chorvatsku
Také už se tak moc těšíte na léto jako my v redakci? Odpočítáváte dny do odjezdu na dovolenou? Pojedete i přes možná rizika do zahraničí nebo dáte přednost domácí turistice? Pokud se do oblíbené destinace Čechů – do Chorvatska – letos nechystáte, nesmutněte. Drobnou útěchou vám může být nejnovější počin oblíbené spisovatelky Julie Caplinové. Pobyt v prosluněném Chorvatsku vám to sice plně nenahradí, ale alespoň v myšlenkách můžete být na pláži a popíjet zde lahodný nápoj. Pojďme se společně nechat unést Pláží v Chorvatsku. 
Knihy Julie Caplinové jsou opravdovým pokladem v mé knihovně. Příběhy pohodové, odpočinkové, díky kterým procestujete různá místa, aniž byste vystrčili paty ze svého domova. První setkání s touto autorkou bylo u knihu s názvem Kavárna v Kodani, následovalo v Pekárně v Brooklynu, v Cukrárně v Paříži a nakonec na Pláži v Chorvatsku. Knihy na sebe nijak nenavazují, tudíž je můžete číst libovolně, jak se vám zachce. Všechny patří k mým oblíbeným, a tak jsem se moc těšila, až se začtu do Pláže. „Odplujte do krásného Chorvatska za letním sluncem, třpytivě tyrkysovým mořem a romantickým příběhem, který nedokážete odložit, dokud ho nedočtete!“ Hlavní hrdinkou této knihy je Maddie. Je mladá, talentovaná a inteligentní. Vystudovala dějiny umění a touží se prosadit jako výtvarnice. Osud tomu tak nechtěl. Jelikož se ocitá v situaci, kdy nemá dostatek peněz, rozhodne se, že přijme letní brigádu jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku. Práci jí dohodila kamarádka Nina, jejíž bratr Nick je jedním z hostů na lodi. Pochází farmářské rodiny, ale nyní se na něj usmálo štěstí, když chodí s modelkou Tarou. Maddie se snaží, seč jí síly stačí, aby se zavděčila hostům, ale arogantní a nepříjemná Tara jí vše jen komplikuje. Navíc vztah mezi Nickem a Tarou už je ten tam. Začíná skřípat a je jen otázkou času, jak dlouho spolu vydrží. Každý přeci jen pochází z úplně odlišných světů. Nick z farmy a Tara z velkoměsta. O Maddie se mezitím začíná zajímat bohatý a pohledný Simon, který oceňuje její výtvarný talent a plné křivky, ale myslí to vůbec upřímně? Maddie si totiž začíná uvědomovat, že se jí čím dál tím více začíná líbit právě Nick… Pláž v Chorvatsku je milá, příjemná, romantická a oddechová kniha, kterou si prostě a jednoduše zamilujete. Nakladatelství Cosmopolis patří velký palec nahoru za krásné obálky, které se povedly u všech knih od této spisovatelky. Co se týče hlavních hrdinů, kromě Tary (a mé drobné nedůvěry v Simona) mi k srdci přirostly téměř všechny postavy. Mám v plánu se ke knize za čas vrátit, zřejmě v průběhu léta, až se budu chtít, alespoň v mysli, ocitnout v Chorvatsku. Pokud se do Chorvatska skutečně chystáte, bylo by skvělé, pokud by s vámi cestovala i tato tematicky laděná kniha, která se v dané destinaci bude číst o to lépe. „Nechte se unášet na vlnách třpytivého moře, vychutnejte si slunce, romantiku a užijte si plavbu.“ Knihu bych doporučila všem, kteří vyhledávají romantiku a odpočinkovou četbu. Věřím, že se vám bude moc líbit, stejně jako mě. Těším se na další autorčin počin, který má u nás brzy vyjít pod názvem Hotýlek na Islandu. Jsem zvědavá, jaký příběh na nás všechny čeká.
Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."

Štítky