Otisk
Americká spisovatelka Alexandra Oliva k nám přichází s Otiskem, neotřelým románem o moderních technologiích a jedné ženě, která většinu života

Linda Russellová prožila dvanáct let odříznutá od civilizace na odlehlé farmě jen se svou matkou a sestrou. Jednoho dne přelezla plot a vydala se objevit svět. Ten ji ovšem nepřivítal s otevřenou náručí. Nabízí sice mnoho zajímavých výdobytků doby, ale přesto ji nechce nechat zapomenout na minulost. Je těžké o příběhu prozradit více a zároveň toho neříct moc. Otisk je hodně tajuplná kniha, nad níž budete muset trochu víc přemýšlet. Po dlouhou dobu zůstává zápletka skryta a celý děj se velice pomalu rozjíždí. Dominuje v něm především ústřední postava Lindy. Ta je napsaná velice zajímavě. Poznáváte její zvláštní povahu a trochu složitější pohled na celý svět. Nejdříve vlastně nebudete vědět, co si o ní máte myslet. Proč se chová takhle divně? V čem tkví její tajemství? Od začátku je vám ovšem jasné, že za tím stojí něco temného.

Postupně se naštěstí začne všechno rozjíždět, objevovat se nepříjemná pravda a děj dostane trochu větší spád. Hodně významnou roli tu hrají sociální sítě, ale i novodobé technologie v čele s virtuální realitou. Podíváte se do světa her, které jsou natolik přesvědčivé, že dokáží takřka simulovat reálný život. Tím spíše u člověka, jenž tak trochu zamrznul v jiné době. Později pochopíte, že tu jde především o rodinná dramata a tajemství. Celé je to hodně zamotané a dalo by se říct zvláštní. Rozhodně neotřelé, ale prostě podivné. Jak už jsem se zmínil, chápat podstatu celého románu začnete až o něco později. A někdo možná to čekání nevydrží. Na druhou stranu to potom stojí za to. Vyvrcholení všech událostí je určitě zajímavé, pro někoho možná překvapující. Přijdou nečekané zvraty, náhlá odhalení a v některých momentech až téměř mrazivá atmosféra.

S čím mám trošku problém, je zařazení knihy jako thrilleru. Nazval bych to nejspíše psychologickým románem s určitými prvky thrillery. Ale čistokrevný zástupce tohoto žánru to prostě není. Vlastně by si příběh možná zasloužil svou vlastní kategorii.

Otisk má trošku těžší startovní pozici. Vlastně je to již druhá kniha Alexandry Olivy, která u nás dostane spíše průměrnější hodnocení. Neberte mě špatně. Jedná se o velice zajímavý titul. Pro milovníky moderních technologií a záhad jako dělaný. Má ovšem trochu složitější zápletku, která rozhodně nesedne každému. Chvílemi je všechno až příliš zamotané a výrazněji to zachraňuje až druhá polovina, kdy se to přeci jen trochu více rozjede.

Jestli se vám líbil první česky přeložený titul autorky, určitě zkuste i tento. Určitě v něm najdete její charakteristický rukopis a nebudete zklamáni. Novým čtenářům to nemůže na sto procent doporučit, ale znáte to. Kdo nic nezkusí, nic nezíská. Třeba vás nakonec příběh Lindy Russellové pohltí.

Štítky

Otisk