Knižní recenze

Opuštěný dům

Opuštěný dům
Když jej viděla poprvé, netušila, že jí změní celý život. Že jí zaručí nový začátek. Že ten dům bude pro ni zásadním zlomem.
Anna pracuje v realitní kanceláři, a přestože ji práce nijak zvlášť nenaplňuje, je to pro ni vítaný začátek nového života. Za sebou nechala nešťastné manželství a hlubokou jizvu v srdci po své dceři. Její společenský život se rovná naprosté nule, šťastná si přijde jen s fotoaparátem v ruce. Když narazí na starý a legendami opředený dům, zcela ji uchvátí. Dům ji fascinuje svou omšelostí, velikostí a tajemstvím a píše o něm i na svůj blog. K jejímu překvapení ovšem dům má majitele, stejně záhadného a tajemného jako ona budova s prázdnými okny. Zatímco se seznamuje s charismatickým majitelem, netuší, že kola osudu se roztáčejí a její život nabere úplně jiný směr. Odteď bude její cesta na krátkou chvíli zahlcena láskou, štěstím, ale i to bývá pomíjivé, a přestože na jejím konci čeká nezměrný žal a smutek, přesto ji to posune k něčemu vyššímu. K něčemu, co konečně jejímu prázdnému životu začne dávat ten správný smysl.

Anna. Hlavní hrdinka knihy české autorky a žena jako kterákoliv z nás. A přesto si mé sympatie nezískala, i když v zásadě neprovedla nic, čím by mi měla vadit. Snad její povaha, kdy se dokázala ve svém smutku až neúměrně utápět, nic ji nebavilo a vypadá to, že si myslela, že všichni jsou jen proti ní. Do všeho šla naplno, do lásky, do žalu, do všeho a možná to mi na ní tolik vadilo. Opuštěný dům mě trochu zklamal. Mám moc ráda příběhy, ve kterých pátráme po starém tajemství - a název mi přesně tohle sliboval. Ovšem dostalo se mi typicky českého naivního příběhu plného soukromých myšlenek, pocitů a situací, kdy se téměř zdálo, že samotný dům je jen tak nějak pro okraj. Což je vyloženě škoda, protože příběh má velký potenciál, jen kdyby autorka tolik nezacházela do zbytečných podrobností běžného života hlavní protagonistky. Romantická dějová linka je spíš neuvěřitelná, na naše české poměry ne příliš pravá a závěr byl až příliš přeslazený, typický happy end. Nebudu autorce křivdit, snad jsem příliš náročný čtenář a jistě se najde mnoho příznivců této knihy. Snad kdyby v hlavní roli byl opravdu opuštěný, starý dům, příběh by si mě získal mnohem víc.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky