Knižní recenze

Nevěřte tomu

Nevěřte tomu
Deset let starý zločin - vražda - a žena, žádající o zrušení trestu. Je nevinná, nebo je vše jinak a jen si hraje s našimi myšlenkami, lačnící po svobodě?
Grace Seboldová byla mladou dívkou, když byla zatčena a odsouzena za vraždu svého přítele. Nadějná studentka medicíny dodnes tvrdí, že je nevinná a že za zločinem stojí někdo jiný. Všechny její pokusy o znovuotevření případu jsou zamítnuty a její poslední nadějí je její dávná přítelkyně a spolužačka Sidney. Obrací se na ni s žádostí, zda by o ní nenatočila dokument do televizea  nepomohla jí přijít na stopu pravého viníka - a tím ji zprostit odsouzení. Opravdu je Grace nevinná, jak tvrdí? Ovšemže to tak jednoduché není. Ale musíme se ponořit dost hluboko do minulosti, abychom si poskládali střípky celé události. Grace na mě ihned po prvních stránkách působila nesympaticky a nevěřila jsem jí ani slovo. S přítelem Julianem byli hosty na svatbě jejího bývalého přítele, už to ve mně vyvolávalo nedůvěru. Pláž Sugar Beach vnukla Julianovi nápad požádat Grace o ruku a netrpělivě ji na jednom z vysokých kopců čekal s prstýnkem a šampaňským. Místo toho dostává prudkou ránu do zátylku a řítí se do moře. Vyšetřování se ujímá místní policie, ale ani hlavní vyšetřovatel, dle mého názoru, tak moc neví, co dělá. Spoustu chyb v pátrání jsem objevila i já a rozčilovala mě liknavost, která nakonec vedla k zatčení Grace. Ta se nejdříve tváří jako naprostá oběť odbytého vyšetřování, ale když půjdeme do hloubky, něco nám nesedí. Pokud si budete chtít udělat jakýkoliv názor na dvě hlavní postavy příběhu, musíte si toho spoustu domýšlet. Nemám ráda tanečky a zbytečnou omáčku kolem popisů ústředních postav, ale tady nám autorka opravdu moc prostoru nedala. Návraty do minulosti a pátrání po důvodech proč mě vždy baví a tady tomu nebylo jinak. I když jsem něco postrádala, nedokážu přesně pojmenovat co. V tom nejlepším vždy následoval úskok jinam a já jsem se cítila oklamána. Autorka Charlie Donlea nám předložila svou prvotinu, ale seznámit jsme se s ní mohli i ve sbírce povídek, do které přispěla s tou svou s názvem Mrtvá v domě na jezeře. Nečetla jsem ji, ale docela ráda bych se po ní podívala, abych zjistila, zda její styl psaní je stejný, jako u této knihy, nebo si víc pohrála s hlavními postavami. Nevěřte tomu je klasická detektivka, která by mohla mít velký potenciál, ale chybí tomu ten wow efekt, který vyhledávám. Nechybí napětí, tajemství, skryté, nevyřčené, ale musím říct, že jsem četla lepší.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky