Knižní recenze

Nevěrná královna

Nevěrná královna
Fanoušci Alison Weirové, britské autorky série tudorovských královen, mohou jásat. Po více než roční pauze vyšel další díl. V pořadí pátý, který tentokrát sleduje osud mladičké Kateřiny Howardové.
Kateřina Howardová, pátá manželka anglického krále Jindřicha VIII., byla mladá dívka, když se stala královnou. Její osud nyní formou románu představuje fenomenální autorka a současně historička Alison Weirová, která se na tudorovský rod specializuje. Série o šesti tudorovských královnách se u nás začala vydávat již v roce 2016, kdy vyšel titul s názvem „Kateřina Aragonská: Pravá královna.“ Následovala „Anna Boleynová: Králova posedlost“, „Jana Seymourová: Laskavá královna“, „Anna Klevská: Královna s tajemstvím“ a nyní přišla řada na knihu „Kateřina Howardová: Nevěrná královna“. Kvůli pandemii covidu-19 se vydání opozdilo o více než rok. Kniha měla vyjít loni na jaře, místo toho se ale fanoušci Alison Weirové dočkali titulu o Eleonoře Akvitánské. Příběh Kateřiny Howardové je jedním z nejtragičtějších v anglických dějinách. Dívka, kterou její ctižádostivá rodina vrhla do víru intrik a dění královského dvora, okouzlí krále svým půvabem, nevinností i šarmem. Milovala tanec, hudbu, módu, dvorské slavnosti. Když se stárnoucí král Jindřich VIII. rozhodl, že se s Kateřinou ožení, ona nemohla být šťastnější. Naplno si užívala privilegovaného postavení anglické královny, i když ne příliš dlouho. Kdyby mu porodila vytouženého syna, její postavení by bylo mnohem více jisté a triumf dokončen. Jindřich jí nazýval růží bez trní. Byl jí okouzlen, ba přímo poblouzněn. V zápalu lásky neviděl, že se z Kateřininy minulosti noří stíny, které brzy vyvstanou na povrch. Kateřina si začala čím dál tím více a častěji zahrávat s ohněm a Jindřich se měl poučit, že kdo trhá růže bez trní, může se spálit. Tragický konec tohoto manželství byla jen další z řady událostí, která negativně proslavila Jindřichovu vládu.

Příběh, ve kterém se mísí historie s fikcí, dodává celé atmosféře zcela jiný rozměr. Já osobně mám tyto knihy ráda. Autorčinu tvorbu čtu již více než deset let a na každou její novou knihu se těším jako malé dítě na Vánoce. Nikdy mě nezklamala. Vždy mě její knihy dokážou vtáhnout do děje a představí mi příběh z jiné perspektivy. Mám ráda její romány i odborné publikace věnující se tudorovské éře. Právě díky Alison Weirové jsem se do Tudorovců zamilovala ještě více a ráda se o ně osobně zajímám. Pokud máte rádi historii, anglické dějiny či historické romány, tato kniha je tou správnou volbou. Můžete jí číst, i když jste nečetli předchozí díly. V posledních letech je autorka oblíbenkyní českých čtenářů a čtenářek. Její knihy se rychle vyprodávají. Důkazem toho jsou například předchozí díly této tudorovské série, kdy je velmi obtížné knihy sehnat.
Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."

Štítky