Knižní recenze

Máme rádi Bravo, Family Frost a Eso

Máme rádi Bravo, Family Frost a Eso
Porevoluční roky byly v mnohém dosti specifické. Dokazuje to i kniha Devadesátky od Johany Fundové, která se vrátila do minulosti, aby zavzpomínala na tehdejší poměry. Pojďte se podívat na Eso, prohlídnout si Bravíčko a dát si k tomu třeba zmrzku od Family Frost.
Retro je momentálně v České republice hodně v kurzu. Opět k nám přijíždějí kapely jako Twenty 4 Seven nebo Fun Factory. Lídl pravidelně pořádá retro týdny, při kterých koupíte výrobky se starými etiketami. A pozadu nezůstává ani literární scéna. Tohoto vzrůstajícího trendu si všimla i Johana Fundová, která nejdříve založila Facebook a web Pure Devadesátky a nyní přišla i s tištěnou knihou, na jejíchž stranách se přenesete do této často vzpomínané doby. V čem vlastně byla ta devadesátá léta jiná oproti ostatním desetiletím? Především jsme se po mnoha letech osvobodili z komunistické nadvlády a díky tomu získali daleko větší možnosti. A ty se týkaly prakticky všech oblastí lidského života – cestování, různých výrobků, obchodů, kultury, technologií a dalšího. Kniha Devadesátky je rozdělená právě na jednotlivá témata. Po úvodníku začíná gastronomií a připomíná Kuře s broskví, první McDonaldy nebo populární zmrzlinářské auto Family Frost. Následuje televize a s ní pořady jako Eso, Rande nebo seriály Esmeralda a Beverly Hills 90210. Poté dětství a v něm Tamagoči, pogy nebo všelijaké sladkosti. Podobným směrem míří i volný čas, který je doplněný o kina, dovolenou nebo nákupy.

Pro mě je asi nejméně zajímavou kategorií architektura, která ovšem ani nedostala příliš mnoho prostoru. Po ní už je tu móda v čele se šusťákovkou a ledvinkou. Významnou kapitolu tvoří i technologie s prvními počítači, mobily, internetem a hrami. Nezapomíná se ani na erotiku, včetně prvních plátků s nahotinkami. Ostatně noviny a časopisy jsou další na řadě, připomenete si začátky Blesku a samozřejmě Bravo. A na závěr už je tu reklama s Jardou Jágrem, politika a zločin s Havlem a Jonákem a populární sportovní či kulturní události i s Naganem. Jak sami vidíte, o době před koncem tisíciletí se dozvíte opravdu hodně. Text je v jednotlivých kapitolách rozdělen na dvě části. Nejdříve se k tématu vyjadřuje sama autorka a následně i jedna či více vybraných osobností. Najdete mezi nimi populární lidi tehdejší doby, ale i zajímavé figury podnikání či běžného života. Nechybí taková jména jako Ondřej Neff, Radim Uzel, Slávek Boura nebo Dominik Landsman. Vedle nich svůj pohled představí spoluzakladatel Blesku Petr Schönfeld či šéfredaktorka časopisu Cosmopolitan Sabrina Karosová. Jedná se tedy o celou řadu přitažlivých jedinců, nicméně mi hodně dalších jmen chybí. Kdyby v knize promluvil třeba Jarda Jágr, Tereza Pergnerová nebo Vladimír Železný, vypadalo by to ještě lépe. I přesto je na celé knize vidět, že si s ní autorka dala obrovské množství práce. Jen sehnat všechny fotografie a zúčastněné osoby muselo trvat řadu dní. Mnozí čtenáři budou při čtení nostalgicky vzpomínat a možná i nějaká ta slzička ukápne. Celý projekt je hodně cílen na mladé a je o mladých lidech, kteří v dané době vyrůstali. Současné generaci představí život rodičů "za jejich mladých let" a naopak pamětníci let devadesátých možná začnou shánět některé dobové rekvizity. Uff, to vyznělo, jako by dnešní třicátníci a čtyřicátníci už byli dinosauři. Devadesátky jsou opravdu zajímavou knihou, která připomene běžné věci a činnosti devadesátých let. Zároveň v ní ovšem autorka vyzdvihuje fakt, nakolik byla jiná výchova dětí a mladistvých. Rodiče je nemohli tolik kontrolovat, protože nebyly mobily. Zároveň se daleko méně mluvilo o zdravé výživě, a proto všichni  baštili daleko více sladkosti. A podobných příkladů tu najdete ještě více. Určitě se tedy můžete zamyslet nad tím, v čem spočívají výhody i nevýhody 21. století a jestli jsme se měli lépe či hůře. Tento názor už nechám na vás, ale jedno je jasné. Ohromně jsme se tehdy bavili.  

Štítky