Knižní recenze

Komiksová pohádka plná mrtvol

Komiksová pohádka plná mrtvol
První díl komiksové série Skottieho Younga Nesnáším Pohádkov s podtitulem A jestli neumřela, vyšiluje dodnes přináší opravdu zajímavou podívanou, která ovšem nemusí být pro každého. Obyčejně totiž pohádky nejsou tak brutální.
Za devatero horami a devatero řekami žila byla jedna holčička jménem Gertruda, která se chtěla dostat do pohádkové říše. Tohle přání se jí sice splnilo, ale návrat do lidského světa už tak lehký není. Musí totiž najít klíč, který jí otevře bránu zpět. Ale ani po třiceti letech nemá ani potuchy, kde může být. Naštvaná stárnoucí ženská v těle holčičky se tak rozhodne, že se alespoň pořádně pobaví a přitom zabije pár místních obyvatel. Před sebou máme trochu šílený komiks o putování jedné holčičky, která to umí hodně dobře se sekerou a všemi dalšími ostrými předměty. Už samotná obálka dává tušit, co můžeme od tohoto příběhu očekávat. Rozhodně to není nic pro děti. Usekané končetiny, rozsekané hlavy i těla jsou totiž zde na denním pořádku. Jedná se o asi nejbarevnější komiks, který jsem kdy v životě viděl. Ilustrace jsou opravdu zajímavé a chvílemi jsem měl dojem, že při jejich vytváření musel autor ujíždět na nějakých hodně silných drogách. Najdeme tu menší okýnka, ale i celostránkové obrázky, které se někdy obejdou i bez textu.

Vedle hlavní antihrdinky tu máme i jejího průvodce mouchu Láďu, královnu říše Markétu, řadu zombíků a dalších různých příšer. Nutno podotknout, že většina z nich skončí na kaši. Zápletka není vůbec špatná, i když se vám někdy může zdát, že v ní jde pouze o mordy. Navíc je to první část z čtyřdílné série, takže vlastně jen takový úvod. No, jsem hodně zvědavý, jak tohle bude pokračovat.

              

Přestože hlavní jsou ilustrace, ani text nestojí v pozadí. Najdete tu hodně vtipných hlášek a je vidět, že překladatel musel mít v některých chvílích hodně napilno. Dílo se mu ovšem nakonec povedlo a celkově se jedná o precizně provedenou práci. Možná, že po jeho přečtení budete mít trochu barevnější a krvavější sny. A hlavně si na hřištích hlídejte vaše děti, protože jestli se tam objeví podobně zběsilá holčička, raději byste měli rychle pláchnout. Gertruda totiž rozhodně není žádný andílek.

Štítky